Autoritățile au pregătit un document în care au specificat regulile pentru redeschiderea teraselor și restaurantelor:

„1. Se asigură că normele de distanțare fizică sunt aplicate în mod eficient și că se va evita pe cât posibil interacțiunea fizică între clienți

2. Se va încerca prin proceduri de lucru și reducerea cât se poate de mult a interacțiunii dintre angajați-clienți

3. Distanța între spătarele scaunelor de la mesele învecinate trebuie să fie minim 1,5 m, în mod normal mesele fiind de maximum 4 sau 6 persoane,

4. Excepție de la această regulă fac mesele la care sunt membri aceleiași familii sau grupuri de cunoscuți, însă nu mai mult de 10 persoane la masă, cu 1 m între locuri și obligatoriu cu rezervare prealavilă
5. Se recomandă ocuparea locurilor să se facă cu rezervare anterioară în restaurantele cu servire la masă

6. În restaurantele cu servire rapidă operatorii și supraveghetorii vor recomanda clienților să lase câte un scaun liber între persoane

7. În cazul restaurantelor din incinta hotelurilor se recomandă implementarea unor soluții de rezervare prealabilă

8. La servirea mesei personalul va purta mască și își va dezinfecta mâinile”, anunță antena3.ro.

Tătaru face anunțul așteptat de toți românii. Când se redeschid terasele

Terasele vor fi deschise, începând de săptămâna viitoare, de la 1 iunie, însă doar cu condiția păstrării distanțării sociale. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat că urmează să fie aplicate noi măsuri de relaxare începând cu luna viitoare.

Intr-o declarație pe care a făcut-o la un post de televiziune, Nelu Tătaru a precizat că deocamdată vor fi redeschise terasele, după ce va apărea și evaluarea primei perioade de 14 zile de relaxare. El a precizat că vor fi menținute regulile privind distanțarea socială și precauțiile privind accesul la locurile comune, precum toaletele.

„La sfârşitul acestei săptămâni vom avea şi evaluarea acestei prime perioade de 14 zile de relaxare şi vom putea spune şi măsurile de relaxare care vin după 1 iunie. Deocamdată putem spune destul de sigur că vom redeschide terasele. (…) Păstrăm aceeaşi distanţare socială, de un metru şi jumătate, şi precauţii pentru locurile comune, cum sunt toaletele. Pot fi mai multe măsuri, dar evaluarea o vom face la sfârşitul acestei săptămâni. Vor apărea ordine de ministru comune în care vom relata şi zonele care se vor deschide, dar vom avea şi acele măsuri care dau modul de desfăşurare şi funcţionare a acestor activităţi care vor fi relaxate”, a declarat ministrul Sănătăţii la B1TV.

Nelu Tătaru a adăugat că din 15 iunie ar putea fi redeschise și plajele, dacă lucrurile evoluează bine, astfel încât românii să se bucure de vacanța de vară în lunile iulie – august.

„Dacă lucrurile decurg normal, din 15 iunie ne gândim să deschidem şi plajele. Distanţarea fizică rămâne un principiu de bază, spaţiile comune, suprafeţele comune, igiena rămân principii de bază. Dacă respectăm aceste precauţii, ne putem permite în timp şi alte relaxări”, a precizat ministrul Sănătății, conform sursei citate.

Nelu Tătaru a mai precizat că în spațiile deschise, cum sunt terasele, nu este obligatorie măsurarea temperaturii clienților.