Evenimentul Zilei > Actualitate > Rectificare bugetară extraordinară pentru sistemul de sănătate
Rectificare bugetară extraordinară pentru sistemul de sănătate

Rectificare bugetară extraordinară pentru sistemul de sănătate

Cabinetul Ludovic Orban urmează să aprobe mai multe acte normative în contextul răspândirii pandemiei de coronavirus. Pe lângă suspendarea ratelor bancare pentru creditele populației și ale agenților economice, ordinea de zi prevede și o rectificare bugetară extraordinară în favoarea sistemului de sănătate. Personalul implicat în combaterea pandemiei va beneficia de sporuri salariale.

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern sunt propuse, spre aprobare, mai multe acte normative privind domeniul sănătăţii şi protecţiei sociale în contextul pandemiei de COVID-19. Între acestea se află și o rectificare bugetară extraordinară menită să suplimenteze resursele financiare ale sistemului de sănătate, în contextul pandemiei noului coronavirus.

O altă ordonanță de urgență prevede recompensarea personalului implicat în combarerea epidemiei cu Covid-19, din autoritățile și instituțiile publice,  cu un spor pentru condiţii de deosebit de periculoase. Executivul mai mare în vedere completarea OUG 30/2020 pentru modificarea unor acte normative, precum şi stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 şi pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecţie socială.

Pe de altă parte, Cabinetul Orban intenționează să modifice și să completeze OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă. Pe agenda guvernamentală mai figurează și un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii, prelungirea şi prorogarea unor termene şi pentru reglementarea unor măsuri pe perioada instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României.

Potrivit acestor modificări, medicii de familie și specialiștii ar putea elibera pacienților cronici reţete online și le-ar putea acorda consultații prin telefon. De asemenea, valabilitatea biletelor de trimitere pentru specialitățile clinice și paraclinice, dar și a prescripției pentru dispozitivele medicale va fi prelungită.