Între timp, numărul deceselor zilnice provocate de COVID-19 a depăşit pentru prima dată suta de la debutul pandemiei, cu 116 morţi raportaţi miercuri, informează DPA, preluat de Agerpres.

Până în prezent, Polonia a înregistrat în total 141.804 de cazuri şi 3.217 decese.

Având în vedere numărul în creştere de contagieri, de sâmbătă polonezii vor trebui să poarte din nou măşti în spaţiile exterioare.

De joi, ţara urmează să reintroducă şi orele speciale de cumpărături pentru persoanele în vârstă, vulnerabile în faţa COVID-19. Doar persoanele de peste 60 de ani vor putea face cumpărături în magazinele alimentare sau farmacii între orele 10 a.m. şi prânz în timpul săptămânii.

Decizia a fost luată pe fondul unei creşteri record a numărului de infectări, a anunţat sâmbătă premierul polonez Mateusz Morawiecki.

„Încercăm să stabilizăm situaţia, încercăm să reducem dinamica creşterii deceselor”, a declarat el pentru jurnalişti.

Noile măsuri vor intra în vigoare pe 15 octombrie, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Al doilea val a sosit şi trebuie să îl confruntăm cu fermitate”, a declarat vineri Morawiecki pentru jurnalişti, explicând că întreaga ţară de 38 de milioane de locuitori va fi de acum considerată o „zonă galbenă”.

La Varşovia, câteva sute de persoane care se opun obligativităţii purtării măştii şi neagă existenţa unei pandemii s-au adunat joi în centrul oraşului pentru a protesta împotriva noilor restricţii.

Joi dimineață, Waldemar Kraska, ministru ajdunct al Sănătății, a spus la radioul public că și capitala Varșovia va fi adăugată pe lista zonelor cu restricții suplimentare din cauza numărului mare de cazuri.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Wojciech Andrusiewicz a anunţat că este probabil ca autorităţile să crească numărul zonelor galbene sau roşii, unde există restricţii anti-coronavirus, cum ar fi purtarea măştii în locuri publice.

În prezent, 51 de zone din Polonia sunt clasificate ca fiind galbene sau roşii, dar începând de sâmbătă numărul acestora ar putea să depăşească 100, ceea ce înseamnă că aproximativ o treime din suprafaţa ţării ar fi vizată de restricţii suplimentare.