Record la Buzău. Cercetătorii români au creat cel mai iute ardei din lume

Record la Buzău. Cercetătorii români au creat cel mai iute ardei din lumeConstantin Vânătoru prezintă cei iute adei din lume Sursa foto: EVZ

Record la Buzău unde cercetătorii români au creat unul dintre cei mai iuți ardei din lume. Se spune că soiul conceput de specialiștii buzoieni depășește cu mult celebrii ardei Carolina Reaper, dezvoltați de americani.

Record la Buzău, unde specialiștii în legumicultură au creat un soi de ardei iute care depășește în intensitate Carolina Reaper. Românii lucrează de 23 de ani la acest soi cu care speră că vor bate recordurile. De-a lungul acestui interval, cercetătorii din Buzău au încrucișat mai multe soiuri de ardei iute, autohtone sau de import.

Ardeiul iute de la Buzău cu care a fost bătut acest record are un aspect normal. Atunci când este tăiat, elimină un gaz foarte intens încât provoacă lacrimi și strănut. „Ghinioniștii” care ating  pulpa sau semințele cu mâna neprotejată suferă usturimi foarte puternice. Rămâne să vedem ce întrebuinare va primi noua legumă. Aceasta deoarece este greu de crezut că vor fi foarte mulți amatori dispuși să consume noul ardei iute record.

„Vorbim de ardei foarte iute, cu o concentrație de capsaicină de peste 2,4 milioane de unități pe scara Scoville. El a fost prezentat la Congresul mondial de horticultură din 2014, de la Brisbane, Australia. Până în prezent, el nu a fost întrecut de nicio altă creație în rapoartele științifice”, a declarat Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, citat de Adevărul.

Intensitatea iuțimii acestui soi a fost confirmată în laboratoare din țară și din străinătate. Este vorba despre 2,4 milioane unități Scoville, scara ce măsoară această caracteristică. Este un adevărat record pentru acest tip de legume. Un arde iute obișnuit are o concentrație de capsaicină de cel mult o mie de unităţi Scoville.

Record la Buzău cu cel mai iute ardei din lume

Sursa foto. Adevărul

Record în legumicultura buzoiană

Ardeiul buzoian depășește cu 200 de unități soiul care deținea acest record, de cel mai iute din lume, Carolina Reaper produs în Statele Unite. Carolina Reaper are doar 2,2 milioane de unități de capsaicină. Aceasta este o substanță care dă iuțimea unui ardei și este transmisă de un grup de gene.

Noul ardei iute produs la Buzău este cunoscut doar cu numele său e cod, L13A. Conform cercetătorului buzoian Costel Vânătoru, leguma va putea primi numeroase întrebuințări. În special în medicină. Concentraţia ridicată de capsaicină are efecte pozitive în reducerea efectelor durerii, dar și în ameliorarea bolilor cardiovasculare. De asemenea, cel mai iute ardei din lume ar putea fi utilizat, datorită conținutului record de capsaicină și la prevenirea apariției cancerului.

O astfel de varietate de ardei este folosită și la fabricarea spray-urilor cu gaze lacrimogene.

Ne puteți urmări și pe Google News