Evenimentul Zilei > Justitie > De ce a reclamat Mircea BĂSESCU statul ROMÂN la CEDO
De ce a reclamat Mircea BĂSESCU statul ROMÂN la CEDO

De ce a reclamat Mircea BĂSESCU statul ROMÂN la CEDO

Mircea Băsescu, a dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. El cere CEDO să constate că eliberarea condiţionată i-a fost respinsă nu din motive obiective, ci din cauza mediatizării excesive a cazului și a presiunilor politice.

”Arăt faptul că reclamantul Băsescu Mircea este în prezent deţinut ca urmare a condamnării sale şi că acesta are o stare de sănătate precară, astfel cum reiese din documentele ataşate acţiunii. Reclamantul îndeplinește de asemenea condiţiile liberării sale condiţionate, astfel cum va rezulta din înscrisurile ataşate cererii noastre adresată Onoratei Curţi”, scrie avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Tașcă,  în adresa prin care solicită CEDO comunicarea acțiunii statului român.

”Nu în ultimul rând, arăt faptul că reclamantul este fratele fostului Preşedinte al României, Traian Băsescu şi că acesta este posibil să fie supus unei imparţialităţi din partea justiţiei din România atât raportat la mediatizarea excesivă a cazului său dar şi ca urmare a presiunilor politice exercitate în legătură cu fratele acestuia, încă angrenat în viaţa politică a României, aflată în prag de campanie electorală pentru alegeri parlamentare”, se mai arată în documentul citat de Vocea.biz.
Avocatul lui Mircea Băsescu detaliază pe larg starea de sănătate a clientului său, catalogată drept ”precară” și evidențiată prin ”boli cardiovasculare” mai vechi, rezolvate prin 2 by-pass-uri, și prin recidive ce impun noi intervenții chirurgicale.

”Începând cu data de 16.06.2016 reclamantul Băsescu Mircea execută pedeapsa în penitenciarul Poarta Albă. începând cu aceeaşi dată, 16.06.2016, odată cu încarcerarea sa, faţă de reclamant a fost realizată procedura de carantină dar şi de efectuare a unor investigaţii medicale, acesta suferind de boli cardiovasculare, fiind operat în cursul anului 2002, când i-au fost montate 4 by-pass-uri. Cu ocazia încarcerării, acestuia i-au fost repetate investigaţiile medicale raportat la intervenţia chirurgicală suferită, constatându-se că arterele asupra cărora s-a intervenit cu by-passîn cursul anului 2002 sunt deja obturate, fiind necesară o nouă intervenţie. Reclamantul a fost diagnosticat şi cu diabet”, notează apărătorul lui Băsescu.

Avocatul mai reclamă că fratelui fostului președinte nu i s-a permis să folosească medicamntele puse la dispoziție de familie, medicamente scumpe, cu efect mai rapid, ci i s-au pus la dispoziție medicamente „ieftine, românești” cu efect lent sau ineficiente.

Avocatul lui Mircea Băsescu mai sesizează Curții Europene modul lent în care s-a judecat contestația Direcției Naționale Anticorupție împotriva deciziei Judecătoriei Medgidia de eliberare condiționată a lui Mircea Băsescu.

În continuare apărătorul precizează: ”În concluzie, întreaga procedură de judecare a cererii de liberare condiţionată a durat 34 de zile, în condiţiile în care reclamantul avea vocaţie la liberarea sa, iar soluţia finală a instanţei de judecată a stabilit reiterarea cererii de liberare condiţionată după alte 3 luni, urmând astfel ca reclamantul să efectueze suplimentar 4 luni de executare a pedepsei până la data când va putea solicita liberarea condiţionată”.
În cazul lui Mircea Băsescu Tribunalul Constanța a admis contestația procurorilor DNA împotriva deciziei Judecătoriei Medgidia care stabilise eliberarea condiționată a acestuia. Astfel Tribunalul a stabilit ca Mircea Băsescu să execute în continuare pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare. Totodată acești au stabilit că Mircea Băsescu poate depune o nouă cerere de eliberare condiționată la începutul lunii februarie 2017. Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Constanța la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în dosarul privind mita de 600.000 de euro pe care a primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Din această pedeapsă fratele fostului președinte a executat un total de 493 de zile la momentul soluționării contestației procurorilor DNA.
 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: