Recalcularea pensiilor. Noi documente ce trebuie adăugate la dosar

Recalcularea pensiilor. Noi documente ce trebuie adăugate la dosar Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensionarii așteaptă recalcularea indemnizațiilor, conform legii care se va aplica de a 1 septembrie ac. Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a adus mai multe clarificări cu privire la veniturile care se vor lua în calcul la recalcularea pensiilor.

Recalcularea pensiilor. Toate veniturile care se iau în calcul

Pensiile românilor calculate după o nouă formulă

Sursă foto: Dreamstime

Conform șefului Casei de Pensii, la recalcularea pensiilor se vor avea în vedere: stabilitatea în muncă, sporurile și veniturile nepermanente.

„Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună”, s-a exprimat Daniel Baciu, reprezentantul Casei de Pensii, într-o intervenție la Antena 3.

În prezent, sporurile cu carcater nepermanent, așa cum sunt diferite bonusuri, nu se iau în calcul la stabilirea pensiilor, însă, de la 1 septembrie, acestea vor fi parte a pensiei, dacă pentru aceste venituri sporadice au fost plătite contribuții sociale. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Când se vor lua în calcul veniturile pentru recalcularea pensiilor

Recalcularea pensiilor

Sursa foto: Arhiva EVZ

Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie 2024,  pentru românii care se vor pensiona  i după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie. Conform sursei citate, cei care au depus dovada încasării sporurilor nepermenanente,  nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe de la angajator.

Noua Lege privind sistemul public de pensii se  va aplica de la 1 septembrie 2024. Aceasta  prevede, pe lângă regula că vârsta legală de pensionare va fi aceeași pentru bărbați și femei, respectiv 65 de ani, și că orele suplimentare, primele în bani și cel de al 13-lea salariul vor fi luate în calcul la stabilirea definitivă a indemnziației.

Autoritățile au dat asigurări că sunt bani la bugetul de stat pentru plata tuturor pensiilor.