Evenimentul Zilei > Social > Recalcularea pensiilor a fost lămurită. Anunţul anului pentru milioane de români
Recalcularea pensiilor a fost lămurită. Anunţul anului pentru milioane de români

Recalcularea pensiilor a fost lămurită. Anunţul anului pentru milioane de români

Majorarea pensiilor a fost cel mai dezbătut subiect al anului. Noul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a venit cu precizări privind recalcularea pensiilor. Măsura vizează milioane de români.

Noul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunța că intenionează să înființeze o comisie inter-ministerială care să înceapă procedura de recalculare a pensiilor pe bază de contributivitate. Raluca Turcan a declarat că actul de înființare pentru viitoarea comisie va fi emis imediat după Crăciun, pe 28 decembrie.

„Aş sublinia subiectul pensiilor, care deja face parte dintr-o măsură pe termen lung pe care o vom urmări ca impact social extrem de important, şi anume că am solicitat echipei ministerului să îmi prezinte structura unei comisii pe care să o înfiinţăm de urgenţă, începând cu 28 decembrie, astfel încât să chemăm reprezentanţii mai multor ministere la masă şi să putem pune pe masa opiniei publice o soluţie care să asigure recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate”, a afirmat Raluca Turcan.

Noul ministru al Muncii și Protecției Sociale a precizat că și-a propus să facă „un pas mare înainte pe acest subiect”, care a fost abordat doar în anumite momente și doar în funcție de interesele electorale.

Adio speculații pe seama pensiilor

În acest context, Raluca Turcan a mai spus că nu va mai oferi detalii despre regimul de calcul pentru pensii sau despre majorarea acestora, pentru a evita speculațiile de pe scena publică. Ea a subliniat că va anunța doar deciziile oficiale care vor fi adoptate.

„Cât timp voi fi ministrul Muncii, nu voi intra în nici un fel de speculaţii privind regimul de calcul al pensiilor, momentul majorărilor şi aşa mai departe, pentru că ele creează o aşteptare uriaşă în rândul beneficiarilor, şi nu vreau să îi dezamăgim. Aşadar pot să le spun că din această zi, practic prima zi de preluare a mandatului, m-am preocupat să creez acel mecanism instituţional care să ne permită tuturor să ajungem în România la pensii calculate pe bază pe contributivitate şi echitate în sistemul public de pensii. De aici încolo vom anunţa doar deciziile pe care le luăm”, a mai afirmat Raluca Turcan la preluarea mandatului.