Evenimentul ZileiPoliticaCe se întâmplă cu recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii a răbufnit

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii a răbufnit

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii a răbufnit
Recalcularea pensiilor a început în urmă cu două săptămâni, după ce Violeta Alexandru a preluat portofoliul Ministerului Muncii.

Joi, ministrul a anunțat că numărul dosarelor la care s-a refăcut calculul a ajuns la 8.767 din 14.452. Violeta Alexandru își propune ca în 45 de zile să rămână de soluționat doar situațiile excepționale.

Ministrul le-a reproșat unor funcționari că au o atitudine sfigătoare cu pensionarii. S-a declarat nemulțumită și de șeful Casei Naționale de Pensii, căruia i-a făcut public numărul de telefon și i-a îndemnat pe pensionari să îl sune.

Ea dă câteva exemple concrete. „Faptul că, în plan local, s-au redus, respectiv s-au eliminat restanțele, arată că se poate face treabă! Se poate! Era doar o problemă de voință/interes din partea foștilor miniștri ai PSD. De interesul real al Președintelui Casei de Pensii Naționale, dar și al unora dintre Casele locale.

De exemplu, Casa Locală Pensii Câmpina avea 349 de restanțe în 15.11.2019, iar la 28.11.2019 nu mai are niciuna. Casa Județeană de Pensii Gorj, de la 2.083 a ajuns la 495. La Brașov, Casa Județeană de Pensii avea 296 și mai are în lucru 55. Așa trebuie să se lucreze și la Casa Județeană de Pensii Alba, unde situația managementului este mult mai complexă, acolo unde erau 3.840 dosare la 15.11.2019 ajungându-se la 3.731, dar și la București, sectoarele laolaltă înregistrând o descreștere mult prea lentă, anume de la 2.888 la 1.676”, a declarat Violeta Alexandru.

Casa Națională de Pensii a solicitat fonduri suplimentare pentru a plăti contravaloarea drepturilor recalculate. „Toți pensionarii care beneficiază de Decizii de recalculare vor primi bani meritați.

De când am ajuns Ministru, primesc sute de telefoane și mesaje pe rețelele sociale. Le mulțumesc încă o dată tuturor celor care îmi trimit mesaje. Reamintesc că Ministrul nu poate soluționa dosare punctuale, ar fi un abuz din partea mea. Dar oamenii trebuie să știe de la mine următoarele: V-am auzit! Am ținut cont de toate semnalele dvs. privind disfuncționalitățile din sistem și am luat măsuri”, spune ministrul.

Aceasta s-a declarat consternată de atitudinea unor funcționari și spune că mulți pensionari ajung la ea și îi reclamă modul în care au fost tratați. „Pe lângă întârzieri, mulți oameni îmi semnalează dialoguri revoltătoare, atitudini arogante din partea reprezentanților Caselor de Pensii. Faptul că toți acești pensionari ajung la mine, nu găsesc înțelegere până la dialogul cu mine, nu se pot lămuri asupra situației dosarului lor de pensie, se va schima radical în perioada următoare”, a promis Violeta Alexandru.

La finalul ședinței de Guvern de joi, ministrul Finanțelor a anunțat că de la 1 decembrie se pot plăti pensiile recalculate deoarece s-a aprobat suplimentarea bugetului.


Accesează: