Evenimentul Zilei > International > Reacții în toată Europa după ce Ursulei von der Leyen nu i s-a oferit scaun la întâlnirea cu Erdogan
Reacții în toată Europa după ce Ursulei von der Leyen nu i s-a oferit scaun la întâlnirea cu Erdogan

Reacții în toată Europa după ce Ursulei von der Leyen nu i s-a oferit scaun la întâlnirea cu Erdogan

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat "surprinsă" miercuri de faptul că a fost aşezată la distanţă de preşedinţii turc, Recep Tayyip Erdogan, şi cel al Consiliului European, Charles Michel, într-o întâlnire, marţi, la Ankara, ceea ce mulţi observatori au considerat un afront.

Cu ocazia acestei vizite, dna Von der Leyen a fost instalată pe o sofa la distanţă de cei doi preşedinţi aşezaţi în fotolii, alături.

Dincolo de surpriza pe care a arătat-o de altfel prin expersia sa scoţând un „Hmm” de exasperare, Von der Leyen „a preferat să dea prioritate substanţei mai curând decât problemelor de protocol sau de formă şi fără îndoială asta ar fi aşteptat de la ea cetăţenii UE”, a comentat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, în conferinţa de presă zilnică a executivului.

El a subliniat că rangul protocolar al preşedintei Von der Leyen este „exact acelaşi” cu cel al preşedintelui Michel.

Von der Leyen este de altfel membră cu drepturi depline a Consiliului European şi când merge în vizită oficială în străinătate „este tratată exact în acelaşi fel cum ar fi tratat preşedintele Consiliului European”.

Vizita celor doi lideri ai UE la Ankara a fost pregatită împreună cu delegaţia Uniunii la Ankara, dar serviciul de protocol al Comisiei nu participa la vizită din cauza restricţiilor sanitare, potrivit purtătorului de cuvânt. Dna Von der Leye a cerut echipei sale să „stabilească contactele necesare” pentru a obţine lămuriri şi să se asigure că un asemenea incident nu se va mai repeta.

 

Reacţii în toată Europa

 

UE şi Turcia caută să relanseze relaţiile lor afectate de un an de tensiuni nu numai pe probleme geostrategice, ci şi de încălcare a drepturilor fundamentale de către regimul Erdogan şi în special de decizia lui de a ieşi din Convenţia de la Istanbul privind prevenirea violenţei împotriva femeilor şi copiilor.

La finalul întâlnirii, von der Leyen nu şi-a ales cuvintele în conferinţa de presă. „Sunt profund îngrijorată de faptul că Turcia s-a retras din Convenţia de la Istanbul”, a lansat ea. „E vorba să protejăm femeile şi să protejăm copiii împotriva violenţei şi acesta este în mod clar un semnal prost în acest moment”, a adăugat ea. „Chestiunile privind drepturile omului nu sunt negociabile”, a subliniat ea.

Mai mulţi aleşi europeni au reacţionat virulent. „Mai întai, ies din Convenţia de la Istanbul şi acum o lasă pe preşedinta Comisiei Europene fără scaun într-o vizită oficială. E ruşinos. #WomensRights”, s-a revoltat preşedinta grupului socialist din Parlamentul European, spaniola Garcia Perez, într-un mesaj pe contul său de Twitter.

Acest „Hmm” este noul termen pentru „nu aşa ar trebui gestionată relaţia UE-Turcia”, a comentat eurodeputatul german Sergei Lagodinsky.

„Ca femeie, mamă a unei fetiţe, oficial politic şi europeană, sunt foarte şocată”, a comentat Assita Kanko (N-VA).

„După retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul, aşteptăm de la reprezentanţii UE să se ridice pentru drepturile femeilor”, a declarat Saskia Bricmont (Verts/ALE) cu adresă la Charles Michel.

Acesta nu a fost ocolit de critici. În propria tabără liberală, eurodeputata neerlandeză Sophie in ‘t Veld s-a întrebat de ce preşedintele Consiliului a rămas „tăcut” când colega lui s-a trezit fără loc.

În opinia eurodeputatului belgian Tom Vandekendelaare (CDV), fostul prim-ministru belgian a ratat ocazia de a-i oferi locul lui dnei Von der Leyen sau de a insista pentru a cere un altul, „în ciuda faptului că strict potrivit denumirii, era o reuniune între Consiliu şi Turcia”.

În opinia altor surse europene, intenţia Turciei nu era de a da dovadă de lipsă de respect. Partea turcă „i-a primit cu curtoazie pe cei doi reprezentanţi aderând strict la regulile protocolului internaţional”, a remarcat un oficial al UE, adăugând că Charles Michel ar fi riscat să provoace un „incident” dacă ar fi încercat să schimbe aşezarea scaunelor de la faţa locului.

Cât despre impresia că dna Von der Leyen îşi va înăspri poziţia faţă de Turcia în urma acestui incident de protocol, „un incident izolat nu va schimba fondul politicii sale”, a dat asigurări Eric Mamer.

Traducere: Rador