Evenimentul Zilei > International > Razie de amploare a poliției printre clanuri. Au fost reținuți 16 interlopi
Razie de amploare a poliției printre clanuri. Au fost reținuți 16 interlopi

Razie de amploare a poliției printre clanuri. Au fost reținuți 16 interlopi

Poliţia şi carabinierii au pus în aplicare, marţi dimineaţă, 16 mandate de arestare asociere de tip mafiot și şantaj în cadrul operațiunii "Stirpe".

Raidul poliţiştilor a fost declanșat la sfârșitul a doi ani de investigații, care au implicat clanul mafiot Brancaccio/Ciaculli în urma operațiunilor „Maredolce 1”, „Maredolce 2” și „Sperone”, încheiate între 2017 și 2019.

Au fost identificați lideri și adepți ai familiilor mafiote Roccella și Brancaccio şi au fost reconstruite responsabilitățile lor referitoare la peste 50 de incidente de şantaj în detrimentul a aproape la fel de mulți operatori economici. La comandă era Giuseppe Greco, nepotul lui Michele Greco.

Reconstrucția anchetatorilor de poliție a redat imaginea unei porțiuni din teritoriu puternic condiționată de prezența Cosa Nostra, unde aceiași antreprenori sau comercianți, înainte de a-și deschide activităţi comerciale, simt nevoia „să fie autorizați” de către referentul mafiot din zonă.

Mafioţii cereau taxă de protecţie supermarketuri-lor, măcelăriilor, barurilor, discotecilor, farmaciilor, brutăriilor, companiilor de construcții etc. În unele cazuri, comercianții s-au îngrijorat să nu apară în „registrul” extorsiunilor sau să ofere şantajistului o stratagemă pentru a evita orice verificare a poliției.

„Investigațiile au constatat deplasarea centrului de influență al clanului Brancaccio către familia mafiotă Ciaculli, condusă de Greco, care, după evenimentele celui de-al doilea război al mafiei, sigură de moștenirea sa istorică asigurată de rudenia cu Michele Greco și noua autoritate a conducătorilor districtului, își propune să recâștige hegemonie în zona Palermo, după cum evidenţiază încercarea de reconstituire a comisiei provinciale Cosa Nostra dorită puternic de Leandro Greco, susţin carabinierii care, în zorii zilei de marţi, „au decapitat” liderii clanului prin operațiunea „Stirpe”.

Pe teritoriul familiei Roccella, condusă de liderii Giovanni Di Lisciandro și Stefano Nolano, mulți comercianţi au plătit taxa de protecţie fără să li se ceară, au confirmat anchetatorii care au distrus familia Roccella cu opt arestări pentru mafie și şantaj deosebit de grav. Din anchete a reieșit că cei doi șefi mafioţi au gestionat rețeaua relațională a mafiei prin stabilirea de întâlniri cu alți asociați în cea mai mare confidențialitate, au gestionat veniturile din şantaj și trafic de droguri cu o atenție deosebită către întreținerea membrilor familiei deținuților.

Sursa

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: