COTAR susține decontarea directă, propusă de Guvern, se arată într-un comunicat emis de asociație.

„Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) susține decontarea pe piața asigurărilor și continuarea măsurilor din ultimile două luni ale ASF. Doar astfel, piața va intra în normalitate. Astăzi sunt zeci de mii de dosare neplătite”, arată documentul.

Decontarea directă este benefică. Poate aduce beneficii reale

„Decontarea directă este benefică pentru piața de asigurări și va duce la dispariția oligopolului din piața RCA din România. COTAR susține principiul decontării directe, prevăzut de proiectul de OUG publicat recent de Ministerul Finanțelor.

Considerăm că introducerea regulii decontării directe este una dintre soluțiile la problemele existente pe piata RCA din România și poate aduce reale beneficii celor 8 milioane de plătitori de polițe RCA din țară.

Ne aflăm într-o situație critică, în care, în lipsa unor măsuri legislative adecvate există riscul ca asiguratorii RCA rău platnici să acapareze peste 90% din piață, lăsând consumatorii și persoanele prejudiciate fără posibilitatea reparației vehiculelor și a recuperării prejudiciilor suferite”, se mai arată în comunicatul COTAR.

Consumatorul, responsabilizat să aleagă un asigurător RCA de calitate

„Prin introducerea acestui principiu, consumatorul de asigurări va fi responsabilizat să aleagă un asigurator RCA de calitate și va avea mai multe drepturi, în cazul unui accident, putând să se adreseze fie asiguratorului terțului vinovat de producerea accidentului, fie propriului asigurator RCA.

În lipsa unor asemenea măsuri, numărul proceselor în instanță, precum și al petițiilor și reclamațiilor depuse la ASF pentru neplata despăgubirilor – ajuns deja la cifre record, de zeci de mii – va continua să crească, iar oligopolul asiguratorilor RCA rău platnici se va accentua, cu efecte potențial catastrofale pentru întreaga piață”, mai arată documentul.

„Mai mult, pentru ca noua Ordonanță de Urgență a Guvernului să își producă efectele de însănătoșire a pieței RCA, este necesar ca decontarea directă să se aplice în orice situație, fără nicio excepție, iar consumatorii și persoanele prejudiciate să aibă dreptul să opteze între a se îndrepta împotriva asiguratorului RCA al terțului sau a se adresa propriului asigurator, pentru obținerea despăgubirilor datorate, cu promptitudine”, mai spun reprezentanții COTAR.

COTAR susține decontarea directă. „Trebuie să intre în vigoare cât mai curând”

„Aceste noi prevederi legale, care trebuie să intre în vigoare cât mai curând, cumulate cu măsuri ferme de sancționare a societăților de asigurări care încalcă legea, sunt absolut necesare pentru supraviețuirea pieței de asigurări”, mai spun cei de la COTAR.

COTAR susține decontarea directă – continuare pe pagina următoare

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE