Subiectul a fost generat de prezenţa militarilor turci pe teritoriul Irakului fără acordul Guvernului de la Bagdad. “Prezenţa ilegală a unor militari turci în Irak, în apropierea oraşului Mosul, reprezintă o sursă majoră de tensiuni. Turcia a trimis trupe fără a cere permisiunea Guvernului de la Bagdad. Considerăm această prezenţă militară drept inacceptabilă”, a transmis Ministerul rus de Externe.

În replică, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Turcia a oprit trimiterea unor trupe suplimentare în nordul Irakului, dar nu va retrage militarii aflaţi deja pe teritoriul irakian.

Turcia a trimis vinerea trecută 130 de militari, tancuri şi sisteme de artilerie în nordul Irakului, în cadrul misiunii de antrenare a miliţiilor tribale care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic (SI), dar Bagdadul a cerut retragerea imediată, denunţând o "incursiune" şi o încălcare a suveranităţii sale. În acest sens, a fost acordat un ultimatum de 48 de ore.

Într-o convorbire telefonică purtată cu omologul său irakian, Mevlut Cavusoglu a reiterat respectul Ankarei pentru suveranitatea teritorială a Irakului, dar a precizat că militarii turci din Irak nu vor fi retraşi din ţară.