„TikTok continuă să respecte securitatea şi caracterul privat al datelor în conformitate cu legislaţia indiană şi nu a împărtăşit nicio informaţie despre utilizatorii noştri din India unor guverne străine, inclusiv guvernului chinez”, a declarat filiala indiană a societăţii, proprietate a grupului chinez ByteDance, într-un comunicat.

Acest blocaj reprezintă un regres major pentru TikTok, aplicaţie extrem de populară în rândurile tinerilor indieni, care alcătuiesc o mare parte dintre utilizatorii săi în lume. Aplicaţia permite publicarea de videoclipuri de câteva zeci de secunde în care utilizatorii se filmează realizând scenete, făcând playback sau dansând pe un fundal muzical.

India a anunţat luni seara interzicerea a aproximativ 60 de aplicaţii chineze pentru „asigurarea securităţii şi suveranităţii spaţiului cibernetic indian”. Această decizie survine la două săptămâni după o confruntare rară, soldată cu morţi, între armata indiană şi cea chineză din cauza unei dispute frontaliere în Himalaya.

Această confruntare s-a soldat cu 20 de morţi de partea indiană şi un număr necunoscut de victime de partea chineză. Moartea soldaţilor indieni a suscitat un val de indignare în India, declanşând apeluri la boicotarea companiilor chineze.

„TikTok a democratizat internetul fiind accesibil în 14 dialecte din India, cu sute de milioane de utilizatori, artişti, interpreţi de scenete, educatori şi cântăreţi, care depind de platformă pentru a-şi câştiga o pâine, mulţi dintre ei având acces la internet pentru prima oară”, şi-a exprimat regretul aplicaţia în comunicatul său.

Printre aplicaţiile interzise de New Delhi figurează WeChat, Weibo şi jocul Clash of Kings.

China și India sunt la un pas de război în urma unei confruntări în Ladakh în regiunea Kashmir, desfășurată în urmă cu două săptămâni. Această luptă s-a soldat cu decesele a 20 de soldați indieni. Tensiunile dintre China și India au început să crească semnificativ iar incidentul din Ladakh deteriorează și mai mult relația. Este pentru prima oară în ultimii 45 de ani când un incident de acest fel între China și India ajunge la pierdere de vieți omenești.