Evenimentul Zilei > International > Război total între ONG-uri şi Bolsonaro: „Incendiile din pădurea amazoniană sunt provocate de…”
Război total între ONG-uri şi Bolsonaro: „Incendiile din pădurea amazoniană sunt provocate de…”

Război total între ONG-uri şi Bolsonaro: „Incendiile din pădurea amazoniană sunt provocate de…”

Pădurea amazoniană arde și se pare că focul ar fi fost pus de crescătorii de animale şi braconieri, eliberând astfel spațiul pentru creșterea bovinelor și pentru cultura de soia. Dar şi preşedintele Jair Bolsonaro are o ipoteză: ONG-urile sunt în spatele incendiilor.
Practica este veche în Brazilia, fermierii așteaptă sezonul uscat pentru a aprinde focurile. Însă anul acesta, numărul de incendii în Amazon este cu 80% mai mare decât anul trecut.  Acest lucru ar putea fi explicat datorită faptului că Jair Bolsonaro ar încuraja această practică spre bucuria fermierilor.
Președintele brazilian se numără printre susținătorii producătorilor de carne din Asociația Brazilia a Exportatorilor de Carne, care include aproximativ treizeci de producători. Este un grup puternic, deoarece Brazilia este responsabilă pentru nu mai puțin de 20% din exporturile mondiale de carne de vită, cifră care va crește în următorii ani.
Brazilia a exportat 1,64 milioane de tone de carne de vită, un record pentru anul trecut. Această creștere se poate explica datorită cererii din Asia, în special China și Hong Kong, care reprezintă 44% din exporturile braziliene.  Semnarea în iunie a unui acord între țările Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay) și Europa ar trebui să permită Braziliei să crească volumul exporturilor de vită. Impozitul de 20% pe importurile de carne de vită în Europa din țările Mercosur trebuie ridicat, în conformitate cu acordul.
Aceasta ar putea avea consecințe dramatice pentru mediu
Pădurea amazoniană produce aprozimativ 20% din oxigenul Planetei și este adesea numită „Plămânul Lumii”. Conform WWF, dacă va fi distrusă irevocabil, ar putea să emită carbon în loc de oxigen, și asta ar duce la schimbarea majoră a climei globale.
Când Bolsonaro candida pentru funcția de președinte al Braziliei, a promis reconstruirea economiei prin exploatarea potențialului Amazonului. Organizațiile de mediu îl acuză că a îndemnat fermierii să exploateze și să dea foc pădurii fără să fie pedepsiți pentru asta.
De cealaltă parte, liderul brazilian acuză ONG-urile care susțin conservarea regiunii că ar fi pus focul intenționat: „În ceea ce privește incendiile din Amazonia, am impresia că au fost puse de aceste ONG-uri, care ne-au cerut bani. Ce urmăresc ele? Să provoace probleme Braziliei”, a spus preşedintele în apărarea sa, potrivit cnews.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: