Editura Evenimentul si Capital

RĂZBOI pe conducerea spitalelor. Contracandidații actualilor șefi, DESCALIFICAȚI. UPDATE: Comisia de Concurs de la Ana Aslan dă explicații!

Autor: | | 2 Comentarii | 2062 Vizualizari

Este în plină derulare concursul pentru șefi a Institutului Ana Aslan, după ce abia s-a terminat cel pentru Spitalul Floreasca. Însă, coincidență, la ambele concursuri contracandidații managerilor în funcție au fost respinși pe chichițe birocratice, nu pe proiecte! Iar deciziile sunt semnate de aceeași inspectoare din Ministerul Sănătății. Acum se pregătește concursul de la Institutul Fundeni, unde deja se petrec lucruri cel puțin ciudate. UPDATE: Comisia de concurs de la Ana Aslan dă explicații!

Posturile de manager de la marile spitale girate de Ministerul Sănătății sunt scoase, rând pe rând, la concurs, dar lupta nu se dă așa cum ne-am putea închipui, pe concepte de management, ci contracandidații sunt excluși pe motiv de chichițe birocratice! Spre exemplu concursul pentru șefia Institutului Ana Aslan, care se ridică serioase semne de întrebare.

În luptă s-au înscris două doctorițe, dr.Violeta Manasi (foto medalion, care a mai fost manager al Spitalului de psihiatrie Titan din Capitală) și dr. Anca-Elena Ștefan (actual manager al Ana Aslan).

Dată fiind pregătirea celor două doamne, ai crede că cel mai bun proiect de management va câștiga. Ei, bine, nu!

Proba „Dosarul”

Dr. Manasi a fost exclusă, din start, pe un motiv incredibil: ar fi avut dosarul „incomplet și nerespectând prevederile Ordinului ministrului sănătății nr.1520/2016”, după cum se arată în anunțul din 31 octombrie 2017, semnat de secretarul Comisiei, dr. Sorana Lixandru-Dohotariu. Fără vreo explicație despre ce acte lipsesc sau ce reguli a încălcat. Doctorița „respinsă” a povestit, în exclusivitate pentru EVZ, că întreg procesul de înregistrare a fost dubios. Medicul s-a prezentat cu dosarul la registratură, unde un angajat i l-a verificat, i-a spus că este complet și i l-a acceptat. Însă, în momentul în care dr. Manasi i-a cerut să îi dea semnătură de primire, angajatul i-a pus dosarul înregistrat în brațe și a trimis-o la serviciul RUNOS, spunându-i că el „n-are competențe”.

Plimbată între birouri

„Aș fi putut să plec acasă cu dosarul gata înregistrat! Am intrat în biroul RUNOS unde s-a făcut din nou verificarea documentelor de către angajat resurse umane – dna. Ivan Adriana. (...) La finalul verificării am solicitat și aici o semnătură de primire și constatare, dar am primit același răspuns: „Nu am atribuții”. După care am însoțit-o pe dna Ivan la registratură ca să lase dosarul la același domn care mă trimisese la ea. Am fost asigurată verbal că dosarul va fi predat, a doua zi, comisiei de concurs”, a spus dr. Manasi.

Contestația respinsă și ea fără explicații

Numai că, a doua zi, pe 31 octombrie, Comisia de concurs anunța că i-a respins dosarul care ar fi fost incomplet! Dar semnatara deciziei, secretarul Sorana Lixandru- Dohotariu, nu explică și ce acte lipseau din dosar!

Dr. Manasi a făcut, imediat, contestație, dar pe pe 1 noiembrie, Comisia de analiză a contestațiilor (semnează secretar Vlad Daniela), i-o respinge. Și nici de data asta nu se spun motivele deciziei!

Notăm și că, în afara de semnatarele celor două decizii de respingere, nu se știe cine face parte din aceste comisii. În acest moment, actualul manager nu mai are contracandidat, așa că își va prezenta liniștită proiectul de management luni, 6 noiembrie. Dr. Manasi nu mai are dreptul legal să le ceară explicații. Poate doar să coteste concursul în instanță.

Comisiile incriminate tac mâlc

EVZ a solicitat, oficial, comisiilor de concurs și contestație implicate în concursul pentru postul de manager de la Institutul Ana Aslan să explice:

● Cum de a fost posibil ca un dosar să fie înregistrat fără a fi complet (dacă e să dăm crezare deciziei comisiei de concurs)? ● Ce acte lipseau din dosarul doctoriței Violeta Manasi? ● Care sunt motivele pentru care i-a fost respinsă contestația? ● Care e componența celor două comisii? Nu am primit răspuns, deși am amânat închiderea ediției cu o oră, iar în solicitare explicasem că avem un deadline care trebuie respectat și că explicațiile sunt extrem de importante, dat fiind faptul că vorba de un concurs în desfășurare.

UPDATE: Răspunsul Comisiei de Concurs a venit aseară târziu, mult după închiderea ediției. Evident, șeful Comisiei explică ce acte „lipsesc”. În esență, câteva copii ale unor documente din dosarul doctoriței Violeta Manasi nu erau lizibile și nu erau semnate sau certifcate foaie cu foaie. Chichițe birocratice, așadar.

Iată răspunsul Comisiei:

Aceeași inspectoare a aplicat „modelul” și la Concursul de la Spitalul Floreasca

Cazul Violetei Manasi pare o copie la indigo după cel al lui Ranko Szuhanek, despre care EVZ a scris, în exclusivitate, în luna septembrie. În august, în viziunea comisiei de concurs de la Spitalul Floreasca, Ranko Szuhanek, fost manager al Institutului de Cardiologie din Timișoara, doctor în management spitalicesc, care a inventat o matrice de calcul a riscului în sistemul sanitar, și care, bonus, mai e și dublu Campion European la șah și vorbitor a 9 limbi, nu are poate candida la conducerea spitalului bucureștean. De ce? Pentru că, la dosar, a depus o adeverința sa medicală standard, emisă de medicul de familie, pe care nu scria că este „apt medical”, ci că era „clinic sănătos”.

Pe 11 august, când l-a depus, și lui Szuhanek i-a fost verificat dosarul la secretariat și i s-a spus că e în regulă, ba chiar s-a semnat un proces-verbal de predare – primire. La concurs era contracandidatul managerului care conducea interimar Floreasca de un an, deși legea spune că interimatul poate fi asigurat doar cel mult 6 luni! După „proba de dosare”, pe 22 august, Szuhanek a fost respins. Imediat, a făcut contestație care, însă, i-a fost respinsă și ea, fără nicio explicație. Încă, coincidență sau nu, semnatara deciziei de respingere era dr. Sorana Lixandru-Dohotariu, care acum aplică „modelul” și la Ana Aslan. Mai mult, nici lui Szuhanek nu i s-a comunicat componența Comisiei de concurs!

I-a dat în judecată

Ce a urmat? La fel de ilegal, cei de la Floreasca au refuzat să îi înapoieze lui Szuhanek dosarul de concurs, spunându-i că trebuie păstrat în arhive trei decenii. Acesta a dat în judecată Spitalul Floreasca, pentru simulacrul de concurs. „Totul a fost trucat și la mine și la doamna doctor Violeta Manasi, miza fiind să ajungă în funcție persoana dorită. Este bătător la ochi. E al doilea caz care „se rezolvă” într-o manieră mafiotă: se resping persoanele nedorite, cu aceeași secretară în Comisia de Concurs. Dacă se întâmplă o dată, e cumva, dar când aceste comisii recidivează, și sunt puse doar ca să facă porcării, ne putem gândi doar că asistăm la un act mafiot, comis cu premeditare. Pe de altă parte, problematic e și că aceste comisii nu au competențe în managementul spitalicesc și este, până la urmă, vina Ministerului că numește astfel de comisii. Care ce fac? Până la urmă ele nu au alt rol decât de a facilita obținerea funcției de către persoana dorită”, a declarat, pentru EVZ, Ranko Szuhanek. (Georgeta Petrovici)

Se pregătește Institutul Fundeni

Câțiva angajați ai Institutului Fundeni din București ne-au atras atenția și asupra concursului pentru postul de manager din uriașul spital. Acolo, însă, situația este ușor diferită. Ei ne-au spus că, în urmă cu trei zile, a venit în vizită prin Fundeni generalul Ioan Sârbu, care s-ar fi plimbat prin saloane și s-ar fi arătat tare nemulțumit de cum stau lucrurile. Ba mai mult, el le-a spus unor angajați că este viitorul manager și că „va rezolva” situația. O antepronunțare, pentru că abia luni, 6 noiembrie, se încheie perioada de depunere de dosare pentru concursul pentru postul de manager. Generalul e un personaj celebru în presa românească, care a relatat, în ultimii 10 de ani, modul dubios în care acesta a ajuns din simplu brancardier să fie general și șef la Spitalul Militar, dar și despre modul în care a scos forțat la pensie toate somitățile medicale din instituția militară.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate