Decizia Franței vine după ce OMS a anunțat că nu va mai testa medicamentul. În acest context, medicul Virgil Musta susține că „avem de-a face cu un război între companiile de medicamente și diferite guverne”.

Medicul Virgil Musta, coordonatorul Secției COVID de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a declarat că în România medicii folosesc hidroxiclorochina în tratamentul împotriva noului coronavirus, în anumite condiții, și în doze mai mici decât e recomandat.

„Eu cred că în acest caz avem de-a face cu un război între companiile de medicamente și între diferite guverne.

Noi folosim Hidroxiclorochina în programul național, dar în anumite condiții. Nu la toată lumea, ci în funcție de niște parametri biologici de EKG și la persoane care nu au risc. Iar dozele sunt mai mici decât dozele care erau recomandate în aceste țări vestice.

Vom vedea dacă și în România se va lua hotărârea ca să nu mai fie folosit acest medicament, pentru că mai multe țări din Europa și OMS au întrerupt toate studiile clinice cu acest produs și s-a recomandat ca să facă la fel”, a spus medicul, la Digi 24.

Fără o evaluarea corectă a pacientului…

„Pericol există dacă nu este dată în condiții de spital și cu o evaluare corectă a pacientului. Dar, din pacienții pe care noi i-am tratat cu această schemă terapeutică, nu am avut nicio problemă. Un singur pacient a prezentat o tulburare de ritm cardiac, moment în care am oprit această medicație”, a adaugat Virgil Musta.

Medicul a mai precizat ca există o contraindicație pentru pacienții cu tulburări de ritm cardiac și cei care au hipopotasemie.

„De aceea este important determinarea potasiului înainte de administrarea acestui medicament, pentru că altfel există riscul de a face fibrilație ventriculară care să ducă la deces.

Folosirea preventivă a acestui medicament (Donald Trump) a fost discutată la nivel mondial. Din ce știu eu, din păcate și la noi în țară există persoane care fără recomandare medicală iau acest tratament.

Se știe, că atunci când a început pandemia în România s-au golit farmaciile și mulți au luat hidroxiclorochină, oamenii făcându-și stocuri acasă pentru a lua în caz de nevoie.

Știu că există această practică, de a lua medicamentul profilactic. Noi nu l-am recomandat, dar, din păcate, fiecare face cum consideră”, a conchis medicul.