Război în Ucraina: reluarea exporturilor de cereale este o „uşurare pentru lume”

Război în Ucraina: reluarea exporturilor de cereale este o „uşurare pentru lume” produse agricole / Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Reluarea exporturilor de cereale este o „uşurare pentru lume”, consideră secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

Şeful Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, „salută călduros” plecarea, luni, a primului vapor cu cereale ucrainene în cadrul planului care urmăreşte să ridice blocada rusească pe mare, a declarat un purtător de cuvânt, scrie publicația belgiană La Libre Belgique.

Secretarul general speră că va fi una din multele nave comerciale conform acordului semnat şi că acest lucru va aduce stabilitate şi ajutorul indispensabil pentru securitatea alimentară mondială, în special în contextele umanitare cele mai fragile", a declarat ONU într-un comunicat.

Această reluare este "uşurare pentru lume", s-a felicitat ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kouleba.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Zi de uşurare pentru lume, în special pentru prietenii noştri din Orientul Mijlociu, din Asia şi din Africa, atunci când primele cereale ucrainene părăsesc portul Odesa dupa trei luni de blocadă rusă. Ucraina a fost întotdeauna un partener fiabil şi va rămâne dacă Rusia îşi respectă partea din acord", a afirmat ministrul pe Twitter.

Rusia a apreciat drept "foarte pozitivă" plecarea acestei prime nave din Ucraina.

Plecarea acestei nave din portul Odesa (sudul Ucrainei) este un lucru "foarte pozitiv, o bună oportunitate de a testa eficacitatea acordului de la Istanbul, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)