Evenimentul Zilei > International > Război în Ucraina. Cel puțin doi oameni au murit, iar alți 19 au fost răniți, în urma unui atac asupra orașului Harkov: „Inamicul rus atacă exclusiv infrastructura rezidenţială”
Război în Ucraina. Cel puțin doi oameni au murit, iar alți 19 au fost răniți, în urma unui atac asupra orașului Harkov: „Inamicul rus atacă exclusiv infrastructura rezidenţială”

Război în Ucraina. Cel puțin doi oameni au murit, iar alți 19 au fost răniți, în urma unui atac asupra orașului Harkov: „Inamicul rus atacă exclusiv infrastructura rezidenţială”

Șeful administraţiei militare regionale din Ucraina, Oleh Sinehubov, a transmis că două persoane au fost ucise în urma unui atac al trupelor ruse asupra Harkov. Alte 19 persoane, printre care și un copil, au fost rănite.

Conform şefului administraţiei militare regionale, nu mai puțin de patru persoane „sunt în stare gravă”, ca urmare a atacului din orașul Harkov.

„Inamicul rus atacă exclusiv străzile oraşului, pavilioanele comerciale şi infrastructura rezidenţială. A fost atacată o clădire rezidenţială în care se afla un cabinet stomatologic privat. În incintă nu se aflau oameni. Locuitorii din Harkov sunt rugaţi să fie extrem de vigilenţi, inamicul trage haotic şi brutal în oraş”, a scris oficialul ucrainean pe contul său de Telegram, conform News.ro.

Atac cu rachete Iskander în Harkov

Miercuri, 20 iulie, trupele rusești au lansat un atac puternic cu rachete în regiunea Harkov. Conform informațiilor date publicității de oficialii locali, cel puțin 6 rachete Iskander au fost lansate și au lovit mai multe obiective.

Un băiat de 13 ani a fost ucis de o rachetă rusă în timp ce aştepta un autobuz lângă o moschee din oraşul Harkov, din estul Ucrainei, au declarat oficialii locali.

Oleg Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat că trei persoane au fost ucise miercuri, în atacul cu rachete. Este vorba despre un adolescent, un bărbat și o femeie.

Obiectivul Moscovei în Donețk

Miliţiile separatiste pro-ruse din regiunea ucraineană Doneţk sunt de părere că-și vor atinge obiectivul de a prelua controlul asupra zonei, până la finalul acestui an. Informația a fost prezentată într-o intervenție la un post de televiziune rusesc, de un reprezentant al separatiștilor pro-ruși, după cum relatează agenția de presă EFE.

„Avem un anumit avans, iar în ce priveşte viitorul, nu vom da date concrete, dar eliberarea Donbasului se va încheia anul acesta”, a declarat purtătorul de cuvânt al separatiştilor, Eduard Basurin, pentru postul de televiziune rus Rossiya 24.

Ucrainenii spun că rezistă atacurilor rusești

Rusia susține că a încheiat operațiunea de ocupare a provinciei Lugansk, odată cu preluarea controlului militar asupra orașelor Severodoneţk şi Lisiceansk. Acestea au fost ultimele localități importante din Lugansk, cealaltă provincie separatistă prorusă din Donbas. Pe de altă parte, oficialii ucraineni afirmă că trupele ruse încă nu au ajuns la graniţele ei administrative ale acestei regiuni. Drept urmare, consideră că situația nu este clarificată.

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhai Haidai, susține că o parte din regiune continuă să reziste în fața ocupației rusești și blochează inamicul. Bombardamentele continuă în permanență, iar rușii înregistrează pierderi la nivel de personal și echipament militar. El a mai sugerat că grupurile de rezistență ale ucrainenilor sunt active în zonele ocupate de ruși, comentând că locuitorii din adăposturi ajută armata.