Serghei Lavrov, un nou delir. Acuzații pentru Occident: „Nu ezită să pună la cale înscenări cu sânge”
- Emma Cristescu
- 21 iulie 2022, 15:39
Ministrul afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul și Ucraina au pus la cale mai multe înscenări pentru a demoraliza Rusia și pentru a câștiga războiul. El a mai transmis că are dovezi concrete.
Ministrul afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, vine cu noi acuzații la adresa Ucrainei și a Occidentului. Acesta a declarat că soldații ucraineni, dar și oficialii altor state au făcut mai multe înscenări pentru a ascunde faptul că au pierdut lupta.
Lavrov este convins că aceste înscenări au pornit cu mult înainte ca Vladimir Putin să înceapă războiul.
„Anul 1999, regiunea sârbă Kosovo și Metohia, satul Racak. Un grup de inspectori OSCE ajunge la locul descoperirii a zeci de cadavre îmbrăcate în civil. Șeful misiunii anunță imediat un act de genocid, fără a efectua o anchetă, deși nu intră în mandatul unui oficial internațional să tragă astfel de concluzii. NATO începe imediat o agresiune armată împotriva Iugoslaviei, distrugând în mod deliberat centrul de televiziune, podurile, trenurile de pasageri și alte obiecte civile. Ulterior, se dovedește în mod veridic că cei uciși nu erau civili, ci luptători ai grupărilor Armatei de Eliberare din Kosovo, îmbrăcați în civil. Cu toate acestea, înscenarea a funcționat ca pretext pentru utilizarea ilegală a forței împotriva unui stat membru OSCE, pentru prima dată de la semnarea Actului final de la Helsinki în 1975. Este relevant faptul că șeful Misiunii OSCE, a cărui declarație a servit drept declanșator pentru începerea bombardamentului, a fost P. Walker, cetățean american. Principalul rezultat al agresiunii este separarea forțată a Kosovo de Serbia și crearea acolo a celei mai mari baze militare americane din Balcani, Bondsteel.”
Falsurile descoperite de Lavrov
El a scos la iveală mai multe detalii din trecut.
„Anual 2003 – performanța infamă a secretarului de stat Colin Powell la Consiliul de Securitate al ONU, unde, cu o eprubetă care conținea o anume pulbere albă, a anunțat lumea întreagă că spori de antrax ar fi produși în Irak. Și din nou, înscenarea a funcționat: anglo-saxonii și alții ca ei au bombardat Irakul, care încă nu-și poate restabili pe deplin statalitatea. Falsul a fost dezvăluit rapid: toată lumea a recunoscut că în Irak nu existau arme biologice sau alte arme de distrugere în masă. Ulterior, unul dintre instigatorii agresiunii, premierul britanic T. Blair a recunoscut falsul, spunând ceva de genul: „Ei bine, am greșit, cui nu i se întâmplă”. C. Powell însuși s-a justificat ulterior prin faptul că a fost „indus în eroare de serviciile secrete”. Într-un fel sau altul, o altă provocare pusă în scenă a servit drept pretext pentru implementarea planurilor de distrugere a unei țări suverane.”
Serghei Lavrov a mai declarat că Occidentul a început jocurile împotriva Rusiei în urmă cu multă vreme și că NATO nu s-a ținut niciodată de cuvânt.
„Cele mai devastatoare consecințe pentru relațiile internaționale moderne au fost jocurile începute de Occident în OSCE, în legătură cu sfârșitul Războiului Rece, în care s-a considerat învingător. Încălcând rapid promisiunile făcute conducerii URSS și Rusiei că NATO nu se va extinde spre est, Statele Unite și aliații săi și-au declarat totuși angajamentul de a construi un spațiu comun de securitate și cooperare în zona euro-atlantică și, împreună cu toți membri OSCE, au semnat solemn la cel mai înalt nivel – în 1999 și apoi în 2010 – cu obligația politică de a asigura o securitate egală și indivizibilă, când nimeni nu își va întări securitatea în detrimentul altora și nicio organizație nu va pretinde un rol dominant în Europa.
NATO nu s-a ținut de cuvânt
Curând a devenit clar că NATO nu s-a ținut de cuvânt, îndreptându-se spre dominația Alianței Nord-Atlantice. Dar chiar și atunci ne-am continuat eforturile diplomatice, sugerându-le să consolideze același principiu al securității egale și indivizibile, dar într-un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic. Le-am propus în mod repetat, ultima dată în decembrie 2021. Drept răspuns am primit un refuz categoric. Au spus răspicat: nu vor exista garanții legale în afara NATO. Adică sprijinul Occidentului pentru documentele politice adoptate la summit-urile OSCE s-a dovedit a fi o punere în scenă ieftină. Și acum NATO, sub conducerea Statelor Unite, a mers și mai departe: cere subjugarea nu numai a regiunii euro-atlantice, ci a întregii regiuni Asia-Pacific.
Membrii NATO nu ascund principalul destinatar al amenințărilor lor, iar conducerea chineză a făcut deja o evaluare de principiu a unor astfel de ambiții neo-coloniale. Beijingul le-a contrapus principiul menționat anterior al indivizibilității securității, susținând aplicarea sa la scară globală, astfel încât nimeni din lume să nu-și revendice exclusivitatea. Această abordare coincide pe deplin cu poziția Rusiei. O vom apăra în mod consecvent împreună cu aliați, parteneri strategici și mulți alții care gândesc la fel.
Ministrul rus precizat si că înscenările nu vor funcționa și că Rusia nu va cădea in plasa lor.
Occidentul colectiv ar trebui să se întoarcă pe pământ din lumea iluziilor. Înscenările, oricât de multe vor mai urma, nu vor funcționa. Este timpul să jucăm corect, nu după regulile trișorilor, ci pe baza dreptului internațional. Cu cât mai devreme vor conștientiza toți că nu există alternativă la procesele istorice obiective de formare a unei lumi multipolare pe baza respectării principiului egalității suverane a statelor, fundamental pentru Carta ONU și pentru întreaga ordine mondială, cu atât mai bine.
Dacă membrii alianței occidentale nu pot totuși să trăiască conform acestui principiu, nu sunt pregătiți să construiască o arhitectură universală de securitate și colaborare egale, atunci să îi lase pe toți ceilalți în pace, să înceteze să-i împingă cu forța în tabăra lor, cu amenințări și șantaj, pe cei care vor să trăiască după mintea lor, să recunoască efectiv dreptul țărilor independente și care se respectă la libertatea de a alege. Asta și este democrația, de fapt, nu cea jucată pe scene politice strâmbe și improvizate.”, potrivit vestidinrusia.ro