Serghei Lavrov, scandal la Summitul G20. Atac la Blinken: „Nu vom alerga după nimeni”

Serghei Lavrov, scandal la Summitul G20. Atac la Blinken: „Nu vom alerga după nimeni” Sursa: Dreamstime.com

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a plecat de la Summitul G20, deși mai avea programate sesiuni în cursul zilei de vineri după-amiază, 8 iulie, dar și un dineu oficial, în seara aceleiași zile. Tot Lavrov este cel care afirmă că nu are de gând să „alerge” după oficialii SUA, ca urmare a faptului că Antony Blinken, omologul american, nu a dorit să se întâlnească cu oficialul rus.

Serghei Lavrov, șeful diplomației Federației Ruse, a transmis faptul că liderii din Occident au vorbit despre agresiunea militară din Ucraina, criticând Rusia, în loc „să abordeze probleme economice globale", declară Lavrov, conform presei internaționale.

Serghei Lavrov pleacă de la Summitul G20, nemulțumit de criticile aduse Rusiei

„Nu noi suntem cei care au abandonat contactele, ci SUA (...). Nu vom alerga după nimeni ca să propunem o întrevedere", a transmis Serghei Lavrov, prezent pe insula Bali din Indonezia, acolo unde se desfășoară reuniunea miniştrilor de externe ai statelor din G20.

Despre criticile adresate Rusiei din partea vesticilor, Lavrov spune că sunt „frenetice” și că Occidentul a refuzat să discute despre problemele economice ale lumii actuale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În timpul discuţiei, partenerii occidentali au evitat să urmeze mandatul G20, cel de a trata probleme ale economiei mondiale", acuză Lavrov, care adaugă și faptul că discuția „a deviat aproape imediat (...) spre critici frenetice la adresa Federaţiei Ruse, pe tema situaţiei din Ucraina. Agresori, invadatori, ocupanţi, am auzit multe lucruri astăzi", spune Serghei Lavrov.

Rusia, gata de negocieri cu Ucraina şi Turcia, transmite Lavrov

Tot din Indonezia, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, transmite faptul că țara sa este deschisă unor negocieri cu Ucraina şi Turcia, privitoare la transporturile de cereale, fără a preciza când ar putea avea loc o astfel de întâlnire.

Vineri, 8 iulie 2022, Indonezia a cerut statelor din Grupul celor douăzeci de miniștri ai finanțelor și ai guvernatorilor băncilor centrale (G20) să contribuie la restaurarea păcii în Ucraina, în contextul în care în sală era prezent și oficialul rus.

Prin urmare, după plecarea lui Serghei Lavrov de la Summitul G20, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei anunța că oficialul nu va mai lua parte la sesiunile desfășurate vineri, 8 iulie 2022, conform Deschide.md.

SUA, nemulțumită de invitația adresată de Indonezia președintelui Rusiei

Indonezia prezidează Grupul celor 20 de puteri economice (G20). În aprilie 2022, acest stat i-a invitat atât pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cat si pe liderul rus Vladimir Putin la un alt Summit al liderilor G20, din noiembrie, în ciuda presiunilor din partea unor ţări occidentale de a-l exclude pe liderul de la Kremlin.

Unii dintre membrii G20, cum ar fi Statele Unite, Marea Britanie și Canada, au îndemnat Indonezia să nu-l invite pe Vladimir Putin, din cauza invaziei ruse în curs de desfășurare în Ucraina, dar președintele Joko Widodo respinge cererea şi spune că „Indonezia vrea să unească G20, nu lăsați să existe fracturi”.

Putin a confirmat telefonic faptul că va participa la Summitul G20

În timp ce Joko Jokowi a spus că Putin intenționează să se alăture evenimentului, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că liderul rus nu a decis încă dacă va participa virtual sau personal.

Casa Albă a transmis oficialilor din Indonezia faptul că Rusia nu poate participa la Summit anul acesta: „Joe Biden și-a exprimat public opoziția față de participarea președintelui Putin la G20”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, care spune că cei de la Casa Albă înțeleg că Indonezia l-a invitat pe Putin să participe la eveniment, înainte de invadarea Ucrainei.

În componența G20 intră Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Statele Unite, Canada, Japonia și Rusia, care reprezintă zona dezvoltată a economiei mondiale, alături de Argentina, Brazilia, Mexic, China, India, Australia, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud și Turcia, care compun zona emergentă. Din acest Grup fac parte și reprezentanții Uniunii Europene, scrie Aljazeera.com.