În PSD, programul de guvernare este considerat ca fiind cea mai importantă carte după Biblie, iar una dintre promisiunile de căpătâi ale socialdemocraților, în campania electorală, a fost adoptarea legii salarizării unitare. Însă premierul Sorin Grindeanu a ales, ieri, să meargă la o dezbatere organizată de Antena 3 în timp ce președintele PSD, Liviu Dragnea, și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, prezentau, cu un etaj mai sus, proiectul salarizării unitare în plenul Camerei Deputaților.

Iubire cu spini

„Este o lege a demnității românilor care, la fel ca ceilalți cetățeni europeni, trebuie să fie plătiți echitabili pentru munca lor”, a pledat Liviu Dragnea în plen pentru proiectul menit să facă ordine în sistemul haotic al salariilor de la stat. „Parlamentul României înfăptuiește un act de civilizație, oferind românilor această lege”, a continuat liderul PSD.


FOTO: „Îl iubesc pe Grindeanu”, a declarat ironic liderul PSD Liviu DragneaScaunele miniștrilor erau goale. Liderul PSD și-a cerut scuze pentru absența ministrului de Finanțe. „Era bine să vină și premierul, pentru că este poate cea mai importantă lege din acest an”, a adăugat Dragnea. La finalul votului, el a spus că „putem vorbi de o ofensă” prin absența ministrului Finanțelor.

Întrebat dacă şi faptul că premierul nu a fost prezent în plen este tot o ofensă, Dragnea a spus că l-a „întristat foarte mult această atitudine” pentru că legea salarizării unitare „schimbă complet istoria României”. „M-aș fi bucurat ca azi să fi fost prezent tot Guvernul în Parlament, dar probabil că au fost alte evenimente mai importante decât legea salarizării unitare”, a adăugat Dragnea, ironic. După care a zis, râzând, că îl „iubește” pe Grindeanu.

Puciul pregătit de PSD

PSD îl așteaptă pe președintele Klaus Iohannis să se întoarcă din SUA pentru a negocia o eventuală schimbare din funcție a premierului Sorin Grindeanu. Președintele executiv al partidului, Niculae Bădălău, cel mai performant lider al PSD în alegeri, a anunțat ieri că partidul este gata să facă acest pas. „Așa cum îl cunosc eu pe domnul președinte Iohannis, dumnealui este un om cerebral și va înțelege această situație”, a spus Bădălău, pentru stiripesurse. ro. Potrivit acestuia, 5-6 miniștri se plâng că au o relație proastă cu premierul Grindeanu. În două săptămâni, PSD va anunța dacă premierul trebuie să plece sau doar va opera o largă remaniere guvernamentală.

Grindeanu, dezorientat

Atacat în permanență de cei mai puternici pesediști – Liviu Dragnea, Gabriela Firea și Niculae Bădălău – Grindeanu a recunoscut ieri că nu mai înțelege ce se întâmplă. „Adversarii politici ai PSD sunt în afara partidului, nu în interior. Sunt un membru de partid de 21 de ani, nu sunt venit de ieri – de azi în PSD. Și chiar subliniez faptul că toate aceste tensiuni, care par a fi tensiuni, încep să nu le mai înțeleg”, a spus premierul. El a adăugat că susține legea salarizării unitare, dar nu a explicat de ce a lipsit de la dezbaterea și adoptarea ei în plen.

Liberalii au mimat opoziția: „Ce să facem? Ce mesaje să dăm?”

Majoritatea deputaților PNL și PMP s-au abținut, ieri, de la votul pe legea salarizării. De alt fel, ambele partide au recunoscut că se află într-o situație „destul de ciudată” pentru că susțin creșterea salariilor românilor dar în același timp nu au încredere că bugetul de stat poate să suporte majorările promise de PSD. Degringolada din opoziție a fost cu atât mai mare cu cât 5 deputaţi PNL au votat în favoarea proiectului PSD. „Ce să facem? Ce mesaj să dăm? E destul de greu pentru noi de gestionat așteptarea oamenilor versus credibilitatea proiectului”, a spus deputatul PNL Dumitru Oprea.

Singurul partid care a făcut, ieri, o opoziție reală în plenul Camerei Deputaților a fost USR-ul. Deputatul Cristian Seidler a spus că programul de guvernare al PSD „a fost doar o carte colorată pentru copii, cu multe chestiuni din domeniul imaginarului” și i-a transmis ministrului Muncii: „Doamna Olguța Vasilescu, vă pot spune – noi nu vrem să vă trimitem la penitenciarul de femei, vrem doar să vă cerem demisia”. Toți USR-iștii au votat împotriva proiectului legii salarizării unitare. În ceea ce privește tabăra majorității, UDMR a votat cot la cot cu PSD și ALDE.