Evenimentul Zilei > International > Răspuns pentru Trump. Putin dă verde producției noului bombardier strategic
Răspuns pentru Trump. Putin dă verde producției noului bombardier strategic

Răspuns pentru Trump. Putin dă verde producției noului bombardier strategic

Este vorba de viitorul și misteriosul bombardier strategic rusesc PAK- DA, a cărui producție a fost aprobată de ministerul Apărării

Înainte de a vorbi despre această nouă armă, trebuie spus că, la 2 februarie, versiunea modernizată a bombardierului strategic supersonic Tu-160M a făcut primul zbor de test de pe aerodromul uzinei Gorbunov din Kazan.

„Echipajul a testat noile sisteme și echipamente instalate în timpul modernizării aeronavei. Potrivit piloților, zborul a decurs fără incidente, sistemele și echipamentele au funcționat perfect”, a declarat grupul aeronautic Tupolev.

În conformitate cu planurile ministerului Apărării, s-ar pune problema comandării a 50 de exemplare de Tu-160M, care s-ar adăuga celor 16 Tu-160 „Blackjack” din prezent și care au fost construite în anii 1980.

În mod clar, este vorba despre relansarea producției acestui aparat impunător (54,10 metri lungime pentru o anvergură de 55,70 metri), aducând în același timp îmbunătățiri ale capacității, în special în ceea ce privesc sistemele electronice de război, motorizarea și armamentele, scrie Opex 360.

În prezent, un Tu-160 „Blackjack” poate transporta până la 40 de tone de armament, inclusiv rachete nucleare Kh-55 și Kh-15.
Capabil să zboare cu peste 2.000 km/h ( dar cu 960 km/h viteză de croazieră) autonomia sa variază de la 10.000 la 16.000 km în funcție de sarcina utilă pe care o poartă.

Revenind la bombardierul strategic PAK-DA, Moscova a lansat acest program pentru a înlocui bombardierele strategice Tu-95 „Bear”, a căror concepție datează din anii 50, dar și bombardierele Tu-22.

Acest proiect a luat naștere în 2009, când ministerul Apărării i-a atribuit un contract constructorului Tupolev pentru a pregăti concepția unui nou bombardier strategic cu rază lungă de acțiune.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE