Evenimentul Zilei > Sport > Rasismul pune stăpânire pe fotbal
Rasismul pune stăpânire pe fotbal

Rasismul pune stăpânire pe fotbal

Carlo Tavecchio, vicepreședintele Federației Italiene de Fotbal, a dat naștere unui nou scandal de amploare pe plan internațional

În ultima perioadă, rasismul a luat amploare în fotbalul european. Primul semnal de alarmă al acestui fenomen s-a tras anul acesta, atunci când în timpul jocului dintre Villareal și Barcelona, brazilianul Dani Alves a fost lovit de o banană aruncată din tribune, chiar în momentul în care se pregătea să execute o lovitură de colț.

După acest incident, Mario Balotelli s-a confruntat și el cu replici rasiste. La finalul Cupei Mondiale, jucătorul a fost atacat vehement de fanii „Squadrei Azzurra” care i-a spus că „un negru nu are ce să caute în echipa Italiei”. Un alt episod s-a petrecut săptămâna trecută, atunci când Patrick Vieira, tehnicianul echipei de tineret a celor de la Manchester City, și-a retras echipa în timpul jocului cu croații de la HNK Rijeka, după un atac rasist asupra unuia dintre jucătorii săi.

Vrea să ajungă președinte

Carlo Tavecchio, candidat la președinția Federației Italiene de Fotbal, a stârnit un scandal de proporții în Peninsulă, unde este acuzat de rasism. Deși, în prezent, ocupă funcția de vicepreședinte al forului, oficialul în vârstă de 71 de ani vrea să adopte modelul Angliei, cu privire la acordarea permisului de muncă fotbaliștilor veniți din străinătate, în special pentru cei din Africa. Î

n timpul discursului său de prezentare a candidaturii, Tavecchio a încercat să facă o glumă, însă total nepotrivită. „În Anglia, identifică jucătorii care ajung în ţară şi, dacă sunt profesionişti, primesc dreptul să joace. Aici vine un «Opti Poba» care până ieri mânca banane și imediat a devenit titular la Lazio. În Anglia, trebuie să demonstrezi că ai pedigree, că e adevărat ce scrie în CV”, a declarat Tavecchio. Principalul favorit al șefiei Federației s-a referit la un personaj inventat pe rețeaua de socializare „Facebook”, și anume Opti Poba, jucător al echipei Lazio, care a spus: „Visez să fie Obama președintele forului italian de fotbal”.

Imediat după această afirmație, numeroși politicieni italieni i-au cerut oficialului să renunțe la candidatură: „Cuvintele lui Tavecchio sunt o fotografie a ceea ce nu ne mai permitem”.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News