Rareș Bogdan a vorbit despre informațiile potrivit cărora ar putea candida din partea PNL la prezidențiale în cazul în care, așa cum a anunțat Financial Times, Klaus Iohannis ar fi ales să conducă Consiliul European.

Fostul jurnalist a declarat că nu se pune problema să candideze și s-a arătat convins că președintele Klaus Iohannis va dori să își continue mandatul de președinte. 

„PNL are un candidat foarte puternic. Este vorba despre actualul și viitorul președinte Klaus Iohannis. Nu se pune problema ca el să părăsească România. Va rămâne la Cotroceni până în noiembrie, iar din noiembrie va fi tot la Cotroceni.”, a precizat Rareș Bogdan.

Rugat să analizeze un scenariu ipotetic în care Klaus Iohannis se va duce la Bruxelles, PNL nu ar mai avea candidat și dacă ar da curs unei asemenea propuneri, Rareș Bogdan a adăugat:

„În acest caz, în cazul extrem în care 1% președintele Iohannis ar da curs acestei posibilități atunci lucrurile devin extrem de complicate pentru PNL care nici măcar nu se gândește la susținerea unui alt candidat. În acest moment nu cred că niciun membru PNL sau o personalitate îl poate înlocui pe președintele Klaus Iohannis. (…) Repet, din punctul meu de vedere cea mai bună soluție pentru următorii cinci ani nu doar pentru PNL cât și pentru România este indiscutabil actualul președinte Klaus Iohannis”, a mai precizat Rareș Bogdan la România TV.

Scenariul conform căruia Rareș Bogdan ar putea candida la alegerile prezidențiale a fost lansat de către publicația DC News:

„În cazul în care Klaus Iohannis ar fi ales să îi ia locul lui Donald Tusk, așa cum indică jurnaliștii de la Financial Times, atunci la alegerile prezidențiale din România ar trebui să fie un alt candidat care să îl înlocuiască. Un asemenea scenariu al bulversa viața politică din România.

În aceste condiții există posibilitatea ca USR+ să aibă candidat propriu. Un potențial acord cu PNL prin care USR să sprijine candidatul PNL la prezidențiale iar liberalii să le ofere funcția de premier i-ar expune foarte mult pe cei de la USL+. Deținerea funcției de premier implică și riscul unui scenariul în care România ar avea o evoluție economică negativă. Un precedent este guvernul Cioloș. Ar fi însă o ecuație complicată între USR și PNL dacă va exista o alianță de tip USL.

În caz contrar, cu Iohannis președintele Consiliului European și fără o alianță cu USR+,  PNL va trebui să aibă un alt candidat. Ludovic Orban este considerat un politician din „vechea gardă” și este vulnerabil la atacurile care etichetează „vechea clasă politică” iar în aceste condiții pare posibilă o candidatură a lui Rareș Bogdan din partea PNL. Acesta ar avea mai multe șanse într-o confruntare cu Dacian Cioloș sau Dan Barna, ultimii doi venind cu argumentul că ei reprezintă o nouă clasă politică în comparație cu „vechea gardă”. Acest scenariu ar ridica probleme și în PNL întrucât Rareș Bogdan ar fi un candidat care nu este președintele partidului.”

Te-ar putea interesa și: