Astfel, potrivit studiului Universității Washington sunt aruncate în aer raportările autorităţilor române. Potrivit cercetătorilor numărul morților ar fi de trei ori mai mare decât în realitate.

Potrivit cifrelor IHME, România se află pe un nedorit loc 19 în lume în privința numărul deceselor provocate de Covid-19, cu 87.649 de decese indicate ca fiind în realitate în perioada martie 2020-mai 2021.

Raportări false și în România și în SUA?

Autoritățile de la București au raportat doar 28.799 de persoane cu COVID-19 au murit de la debutul pandemiei.

De exemplu, SUA ar fi înregistrat, până acum, mai multe decese cauzate de Covid-19 decât orice altă țară – în total peste 905.000 de morți, comparativ cu puțin peste 574.000 de decese raportate oficial de autorități.

Studiul care arată că autoritățile nu au raportat două treimi din românii morţi de Covid
La nivel mondial, IHME spune că ar fi murit 6,9 milioane de persoane, mai mult decât dublu comparativ cu cifrele raportate oficial de autorități.

IHME a estimat numărul total de decese cauzate de Covid-19 comparând decesele indiferent de cauză anticipate pe baza tendințelor înregistrate înaintea izbucnirii pandemiei cu numărul real de decese indiferent de cauză consemnat în pandemie, scrie Profit.ro. Numărul deceselor „în exces” a fost ajustat ulterior pentru a elimina decesele atribuite indirect pandemiei (de exemplu, decesele persoanelor suferinde de afecțiuni non-Covid care au evitat instituțiile medicale), precum și decesele potențiale evitate în pandemie (scăderea numărului de decese cauzate de accidente rutiere, pe fondul restricțiilor de circulație). Estimările rezultate includ, astfel, doar decesele cauzate de infecțiile cu virusul SARS-CoV-2, potrivit Institutului.

Raed Arafat nu comentează cifrele

Contactat de sursa citata, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a spus că nu comentează cifrele și că vrea să vadă mai întâi pe ce anume se bazează institutul când avansează astfel de date. „Trebuie mare atenție când lucrăm cu așa ceva”, a afirmat Raed Arafat, potrivit RomâniaTV.