Evenimentul Zilei > Social > Alexandru Rafila, avertismentul momentului: Cifrele nu se corelează cu numărul de cazuri noi raportate
Alexandru Rafila, avertismentul momentului: Cifrele nu se corelează cu numărul de cazuri noi raportate

Alexandru Rafila, avertismentul momentului: Cifrele nu se corelează cu numărul de cazuri noi raportate

Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă cu privire rapoartele cu noul număr de cazuri şi spune că nu se potrivesc cifrele cu ceea ce se declară.

Alexandru Rafila atrage atenția cu privire la faptul că există o necorelare între cifrele raportate și noul număr de cazuri. De asemenea, reprezentantul României la OMS spune că este de dorit ca testarea să se facă la medicii de familie și nu în farmacii.

Întrebat cu privire la cifre legate de infectări și noul record de pacienți la ATI, Alexandru Rafila a declarat că situaţia este cu adevărat îngrijorătoare, şi spune:

„Situația este îngrijorătoare în ceea ce privește gradul de ocupare al paturilor de la Terapia Intensivă. Asistăm la o nouă cifă record 1434 de paturi ocupate, aceeași situație este și la nivelul general al secțiilor care tratează pacienții infectați, deci care au nevoie, pur și simplu, de o terapie dedicată acestei infecții și eventual de oxigen.

Nu se corelează însă aceste cifre cu numărul de cazuri noi raportate. Dacă ne referim la testele de biologie moleculară, așa numitul PCR, vedem că niciuna dintre zile nu depășește 30.000 de teste, în condițiile în care în luna noiembrie, când aveam o testare ceva mai mică în spitale se ajunsese la peste 40.000 de teste de tip PCR”, mai spune profesorul Rafila.

Alexandru Rafila, avertismentul momentului

Şi continuă: Introducerea testelor rapide este binevenită, dar ea trebuie în mod evident diversificată pentru că doar testarea la camerele de gardă UPU este insuficientă. O soluție rapidă care ar permite o evaluare mai corectă a situației – pe de o parte și ar permite și autorităților de sănătate publică să intervină mai eficient, să facă anchetele epidemiologice, ar fi extinderea testării la medicii de familie. Este esențial să ai cât mai multe locuri în care oamenii se pot testa, dar dacă că locurile în care se poate face acest lucru sunt puține, în mod evident va exista o imagine distorsionată, deformată a modului de evoluție a pandemiei în România” , a răspuns Rafila.

Dacă s-ar putea testa pacienții în cabinetele medicilor de familie, Alexandru Rafila este de părere că doar acolo unde se pot organiza spaţii speciale.

Alexandru Rafila: „Păi asta vă spun. Ăsta e rolul ministerului Sănătății – să organizeze testarea. Auzisem de o propunere în farmacii, sigur se poate face și acolo, cu precizarea că farmacia trebuie să organizeze spații speciale, trebuie să rezolve problemele legate de managementul deșeurilor infecțioase, deci sunt o serie întreagă de probleme la farmacii.

În cabinetele medicilor de familie, aceste lucruri există deja, se pot organiza mult mai ușor și personal medical instruit să recolteze mai degrabă găsești în cabinetele medicilor de familie. Este însă important ca ei să fie corelați sau conectați la platforma infomatică și ofertați pozitiv să poată raporta în acest sistem”, a concluzionat Rafila la Antena 3.