Evenimentul Zilei > Actualitate > Raport exploziv. Datele despre primul deces cauzat de coronavirus au fost publicate

Raport exploziv. Datele despre primul deces cauzat de coronavirus au fost publicate

Cercetătorii chinezi au făcut publice rezultatele primei autopsii efectuate pe un pacient decedat ca urmare a infecției cu coronavirus. Oamenii de știință au analizat efectele coronavirusului asupra organelor vitale, notează agenția de presă Xinhua.

Pentru această au fost luate mostre din plămânii, ficatul și inima unui bărbat de 50 de ani, care a fost spitalizat pe data de 21 ianuarie și care a murit 14 zile mai târziu, potrivit raportului publicat de Lancet și preluat de Xinhua.

Când a ajuns la spital, pacientul avea febră, tușea, era slăbit și prezenta dificultăți de respirație, se arată în raportul echipei de medici din Centrul Medical Cinci al Spitalului General PLA din China.

Pacientului i s-a administrat un tratament compus din antivirale cu interferon alfa-2b, lopinavir/ ritonavir (care se administrează pacienților infectați cu virusul HIV). Conform datelor publicate în urma autopsiei, monstra luată din plămâni arăta că pacientul a suferit de o tulburare respiratorie acută, cu asemănări din patologia infecțiilor cu SARS și MERS.

Ficatul prezenta o steatoză microvasculară moderată, insă nu era nicio probă care să demonstreze că aceasta fusese provocată de infecția cu coronavirus sau de medicamentele administrate, se mai arată în raport.

În ceea ce privește inima, a reieșit că nu au fost modificări care să arate că această infecție cu coronavirusul ar putea avea efecte asupra inimii. Raportul mai arată că limfopenia (dezechilibru în care nivelul de limfocite este foarte scăzut), ca o trăsătură comună în cazul celor infectați cu virusul COVID-19 (coronavirusul), poate fi un factor critic asociat cu severitatea bolii și mortalitatea.

Cercetătorii speră ca aceste rezultate să ajute la îmbunătățirea tratamentelor pentru cazurile de coronavirus și să reducă mortalitatea.