Evenimentul Zilei > International > Rămășițele pământești a 400 de soldați vor fi dezhumate, după 70 de ani de la război
Rămășițele pământești a 400 de soldați vor fi dezhumate, după 70 de ani de la război

Rămășițele pământești a 400 de soldați vor fi dezhumate, după 70 de ani de la război

Rămășițele pământești a 400 de soldați americani uciși în atacul de la Pearl Harbor vor fi exhumate, pentru a fi identificate și înmormântate individual, au anunțat oficiali ai SUA, potrivit BBC News.

Marinarii și pușcașii marini se aflau la bordul navei de război USS Oklahoma care a fost lovită de bombardierele japonezilor în 1941. Trupurile lor au fost îngropate împreună în Hawaii, iar identificarea se va face prin metode moderne criminalistice și teste ADN.  

Atacul Japoniei asupra bazei militare a SUA de la Pearl Harbor a făcut ca America să intre în al Doilea Război Mondial.

Oklahoma a fost una dintre vasele de război lovite de submarinele și aviația japoneză, într-un atac surpriză, în 7 decembrie 1941, când mai mult de 2.400 de oameni au murit.

Departamentul american al Apărării a anunțat că efortul de identificare a militarilor va fi susținut de noile tehnologii și instrumente științifice, dar și de ajutor genealogic din partea familiilor. „Nu toate familiile vor primi, probabil, o identificare individuală, dar ne vom strădui să oferim o astfel de „descifrare” cât mai multor familii”, a spus secretarul adjunct al Apărării, Robert Work.  

Doar rămășițele a 35 din cei 429 de soldați din forțele navale și pușcași marini au fost identificați până acum. Restul cadavrelor, recuperate în timpul operațiunilor de căutare din 1942-1944, au fost îngropate cu caschete pe care scria „necunoscut”, la cimitirul național din Hawaii.

Tom Gray a declarat pentru AP că familia sa a așteptat mai bine de 70 de ani pentru a putea să-l înmormânteze așa cum se cuvine pe vărul lui, Edwin Hopkins, care se afla la bordul navei Oklahoma. Deși consideră că este o onoare pentru vărul său că a fost înmormântat în cimitirul eroilor, totuși „nu e corect ca un băiat care își dă viața la 19 ani să își găsească odihna veșnică într-un mormânt comun, marcat cu semnul „necunoscut”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: