Evenimentul Zilei > International > RAI NEWS: Guvernul italian aprobă decretul care interzice deplasările între regiuni între 21 decembrie și 6 ianuarie; școala începe pe 7 ianuarie
RAI NEWS: Guvernul italian aprobă decretul care interzice deplasările  între regiuni între 21 decembrie și 6 ianuarie; școala începe pe 7 ianuarie

RAI NEWS: Guvernul italian aprobă decretul care interzice deplasările între regiuni între 21 decembrie și 6 ianuarie; școala începe pe 7 ianuarie

De Crăciun și de Anul Nou, italienii vor fi nevoiți să rămână în propriile localități, iar din 21 decembrie până în 6 ianuarie, vor fi blocate deplasările între regiuni și va fi interzis accesul la a doua casă. Decretul de lege pentru COVID-19 confirmă înăsprirea restricțiilor de sărbători din partea Guvernului, pentru a evita un posibil al treilea val de infectare.

Între timp, Consiliul de Miniștri, după o discuție animată, a decis să confirme, prin următorul decret, oprirea cursurilor cu prezență fizică pentru licee până pe 7 ianuarie, când toți elevii ar trebui să se întoarcă în clase.

Curba scade și, vineri, ministrul Sănătății Roberto Speranza, pe baza monitorizării săptămânale, va semna noile ordonanțe care de duminică ar putea face Italia și mai „galbenă”, făcând ca unele Regiuni să treacă de la „zone roșii” la „zone portocalii” și altele de la „zone portocalii” la „zone galbene”. Dar precauția rămâne maximă.

După o confruntare lungă și tensionată, Guvernul alege să readucă toți elevii de liceu la cursuri cu prezență fizică abia pe 7 ianuarie: în Consiliul de Miniștri, Lucia Azzolina și M5S își confirmă preferința de a reveni la cursuri în decembrie, dar asupra acestui punct ar trebui acceptată cererea Regiunilor de a aștepta noul an, organizând între timp sistemul transporturilor. O decizie finală va fi luată în următoarele ore.

În timpul nopții, după o revizuire care continuă și după Consiliul de Miniștri, Guvernul ar trebui să trimită noul decret guvernatorilor, pe care premierul Giuseppe Conte îl va semna spre seară și va fi în vigoare începând din 4 decembrie. Sistemul pe trei grupuri este confirmat. În toată Italia se va da stingerea la ora 22:00 și restaurantele vor rămâne închise în „zona galbenă” de la ora 18:00. Apoi, în cele 20 de zile dintre Crăciun și Bobotează, nicio relaxare: dimpotrivă, restricțiile vor crește, măsurile vor fi mai stricte peste tot.

Noul decret, format doar din două articole, este necesar pentru a da „acoperire” tocmai restricțiilor de Crăciun. Îi permite lui Conte să semneze un decret care să dureze până la 50 de zile (acum limita este de 30) și, prin urmare, să stabilească data scadentă a decretului în vigoare din 4 decembrie, chiar și dincolo de Bobotează (printre ipoteze se află 15 ianuarie). Dar, în special, permite măsuri mai rigide în zilele de sărbătoare, indiferent de „culoarea” regiunilor, și stabilește că, începând cu 21 decembrie, nu va fi posibilă deplasarea între regiuni și provincii autonome, cu excepția muncii, sănătății și „situațiilor de necesitate”, precum întoarcerea la reședință, domiciliu sau locuință.

Tocmai cu privire la interpretarea acestor excepții – în special „situațiile de necesitate” – vor fi din nou dezbateri în următoarele ore cu Regiunile. Și, de asemenea, cu privire la măsurile detaliate, cum ar fi închiderea restaurantelor hotelurilor în noaptea de 31 decembrie sau despre scutirile de la carantină pentru cei care se întorc din străinătate. La fel cum s-a vorbit și despre posibilitatea de a contesta legea regiunii Valle D’Aosta, care este în contrast cu decretul primului ministru privind normele anti-contaminare.

O posibilitate foarte concretă, chiar dacă decizia nu a fost oficializată în această lungă noapte de întâlniri. Spiritele se încing, în special în timpul discuției cu privire la decretul de lege Covid, când miniștrii Italia Viva, Teresa Bellanova și Elena Bonetti, cer eliminarea din text a interdicției de a părăsi localitatea în zilele de 25 și 26 decembrie și pe 1 ianuarie. Șefii delegației PD, Dario Franceschini, M5S, Alfonso Bonafede și LEU, Roberto Speranza răspund „nu”, fără drept de apel. Intervin Francesco Boccia și Enzo Amendola. Confruntarea se aprinde, este foarte greu. Premierul Conte ia la cunoștință că majoritatea membrilor din Consiliul de Miniștri sunt în favoarea legii.

Dar probabil că nu s-a încheiat aici, deoarece în următoarele câteva ore va reveni Regiunilor să își exprime opinia cu privire la măsurile Guvernului. Spre seară, Michele Emiliano din Puglia într-un interviu televizat, apoi Giovanni Toti pe rețelele de socializare, critică alegerea de „a închide” localitățile: „Nu există bun simț, ci nonsens”, atacă președintele Regiunii Liguria, „dacă mama voastră trăiește singură în Laigueglia, dar voi locuiți la Alassio, luați-vă gândul că veți petrece prânzul de Crăciun cu ea”. (Rador)