Încă 12 persoane au fost ucise în răfuială cartelurilor de droguri din Mexic. Grupurile rivale au fost pregătite ca pentru un asediu, cu arme de foc, grenade și arme albe. Totul a avut loc în nordul Mexicului, într-un stat denumit Sonora. Adrian LeBaron, un activist cunoscut, a distribuit pe o rețea de socializare imaginile crunte care arată o realitate înfricoșătoare: mai multe cadavre întinse pe jos. Poliția a ajuns imediat la locul faptei, alături de reprezentanții Gărzii Naționale.

În același timp, autoritățile mexicane au reușit să aresteze alți 26 de membri ai cartelului Santa Rosa de Lima. Deși au opus rezistență, ridicând baricade și dând foc mai multor vehicule, poliția a reușit să îi captureze pe criminali. Gruparea din statul Guanajuato este implicată în principal în furtul de benzină şi se luptă în prezent cu cartelul Jalisco Nueva Generacion pentru controlul regiunii.

Cartelul Nueva Generacion numeşte zona Guadalajara drept casa sa. Mai multe morminte comune, conţinând cel puţin 215 de cadavre, au fost găsite aici recent, între ianuarie şi mai, potrivit Procurorului statului.

Mormintele comune au fost găsite în zona metropolitană a Guadalajara, capitala statului Jalisco şi al doilea oraş din Mexic, a anunţat sâmbătă procurorul Gerardo Octavio Solis, scrie Agerpres.

Toate aceste bătălii au loc cu scopul de a prelua controlul asupra traficului de droguri, întrucât diferitele carteluri doresc să își continue operațiunile pe un teritoriu cât mai mare, astfel încât să poată crește cantitate de droguri „mutată”, dar și profiturile. Bineînțeles, nimeni nu renunță de bunăvoie la un teritoriu, așa că o răfuială devine foarte rapid inevitabilă.

Aceasta este o problemă foarte cunoscută în Mexic. Încă de pe vremea lui Pablo Escobar, cel mai mare „lord al drgoruilor” din Columbia, cartelurile de pretutindeni încercau să se infiltreze în operațiunea „regelui” pentru a prinde o „fărâmă” din încasările colosale pe care acesta le făcea zilnic. Se spune că Pablo Escobar ar fi rulat zilnic sute de milioane de dolari proveniți din vânzarea de cocaină.