Evenimentul Zilei > Actualitate > Raed Arafat: Riscăm decese în rândul celor care au nevoie de sânge
Raed Arafat: Riscăm decese în rândul celor care au nevoie de sânge

Raed Arafat: Riscăm decese în rândul celor care au nevoie de sânge

Persoanele care au nevoie de sânge și de derivați din sânge sunt în pericol, deoarece donatorii sunt tot mai puțini, din cauza pandemiei de coronavirus, spune  șeful Departamentului pentru Situații de Urgențe (DSU), Raed Arafat,

„În ultima perioadă colegii din centrele de transfuzii sanguine ne-au semnalat scăderea foarte serioasă a acțiunilor de donare de sânge. Chiar dacă suntem în situația în care ne aflăm la acest moment, să știți că restul patologiilor, restul bolilor continuă să existe și au nevoie de sânge, au nevoie de produse sanguine și au nevoie de salvatorii de vieți care sunt, de fapt, donatorii de sânge, care merg și donează periodic la centrele de sânge”, a spus Arafat.

Din acest motiv, Ordonanța Militară nr. 3 prevede faptul că persoanele care merg să doneze sânge pot ieși din case pentru a face acest lucru. „Atragem atenția că această activitate de donare de sânge continuă să existe și este extrem de necesară. Rugăm salvatorii de vieți, donatorii de sânge să-și continue activitatea, centrele de transfuzie sanguină sunt deschise și îi așteaptă. Altfel s-ar putea să înregistrăm decese printre pacienții care au nevoie de sânge și nu vor găsi acest produs extrem de important și bineînțeles, derivatele lui.”