Evenimentul Zilei > Social > Raed Arafat publică raportul în urma incendiului de la Marius Nasta: A fost o alarmă falsă
Raed Arafat publică raportul în urma incendiului de la Marius Nasta: A fost o alarmă falsă

Raed Arafat publică raportul în urma incendiului de la Marius Nasta: A fost o alarmă falsă

Raed Arafat publică raportul în urma incendiului de la Marius Nasta. A fost făcut public raportul în urma incidentului care a avut loc la Institutul „Marius Nasta”.
Raed Arafat publică raportul în urma incendiului de la Marius Nasta. A fost făcut public raportul în urma incidentului de la Institutul „Marius Nasta”. Potrivit raportului de mai jos se susţine afirmația conform căreia incidentul anunțat la 112 a fost o alarmă falsă.

Raed Arafat: „De câțiva ani buni reprezentanțele fundației ‘Dăruiește Viața’ au atacat continuu sectorul de urgență, DSU, IGSU …etc., venind cu informații false, inexacte și care să pună la îndoială activitățile acestui sector”, a scris Raed Arafat pe social media.

Raed Arafat publică raportul controlului în urma incendiului de la Marius Nasta: A fost o alarmă falsă

Şi continuă: „Până acum, am tolerat aceste atacuri fără a lua o poziție oficială, considerând că nu are rost să răspundem reacțiilor isterice nefondate ale personajelor respective. Una este să ‘dăruiești viața’ și alta este să dăruiești societății venin și știri false, atacând din senin orice acțiune a celor care realmente salvează vieți, își asumă responsabilitați, în condiții dificile care sunt de multe ori chiar ostile.

Nu neg la niciun moment ca cele de la ‘Dăruiește Viața’ au făcut ceva și fac ceva în serviciul comunității și poate asta era motivul pentru care am tolerat până acum veninul lor împotriva sistemului de urgență dar și a mea personal.

Însă, ultima postare a uneia din cele două personaje din fundația respectivă, prin care atacă proiectul cu unitățile mobile de terapie intensivă, nu mai reprezintă un atac împotrivă DSU sau a dr-lui Arafat, ci un atac împotriva societății civile și a tuturor celor care s-au implicat pentru a face ceva în timpul unei situații de urgență fără precedent.

De aceea, astăzi la nivelul DSU, am luat o poziție oficială față de minciunile răspândite de reprezentanța fundației respective direct și prin intermediul unor publicaţii online”, a scris Raed Arafat pe contul său de Facebook.

Raed Arafat: Mai jos redau comunicatul de presă integral emis de DSU în această dimineață:

Din respect pentru societatea civilă, pentru fundațiile și societățile comerciale care s-au mobilizat, într-un moment de grea încercare pentru sistemul nostru sanitar, pentru a oferi, prin Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă, o susținere rapidă și eficientă în acele locuri din țară unde era cea mai mare nevoie,

Având în minte dificultățile prin care a trecut sistemul nostru de sănătate în anul 2020, acele momente în care lipsa critică a locurilor disponibile în secțiile ATI din spitalele COVID/suport COVID amenința să zădărnicească toate eforturile personalului medical de tratare a celor afectați de această boală,

Gândindu-ne la cei mai bine de 500 de pacienți care au beneficiat de existeța acestor Unități de Terapie Intensivă Mobilă atunci când existența unui pat de terapie intensivă disponibil putea face diferența între viață și moarte,

Considerăm că avem dreptul și datoria de a veni cu următoarele precizări cu privire la anumite declarații tendențioase făcute în spațiul public, pe o rețea de socializare de reprezentatele “Dăruiește viață” precum și în cadrul unui articol apărut ntrt-o publicaţie online în 22.02.2021, articol care preia declarațiile, dezvoltă acest subiect și transmite informații false, neverificate jurnalistic, dezinformând astfel cititorii, a subliniat Raed Arafat în postarea sa.

Raed Arafat publică raportul controlului în urma incendiului de la Marius Nasta: A fost o alarmă falsă

– Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă au scopul de a oferi un suport rapid, eficient și punctual acolo unde se identifică o nevoie acută de susținere a secțiilor de terapie intensivă existente, atunci când creșterea bruscă a numărului de cazuri care necesită terapie intensivă depășește resursele respectivei unități. Ele NU au fost gândite pentru a fi racordate permanent la o unitate spitalicească, posibilitatea de mobilizare, instalare și punere în funcțiune rapidă în proximitatea unui spital fiind una din principalele atribute pentru care a fost aleasă această soluție. Aceste unități cresc reziliența sistemului national de urgență și sunt parte din rezerva națională de protecție civilă, putând fi funcționale și operaționalizate în orice situație de urgență, fie că vorbim de cutremur, pandemie, accidente colective și dezastre etc.

– Referitor la costuri și alte detalii tehnice cu privire la unitățile ATI mobile achiziționate, link-urile de mai jos sunt dovada transparenței și comunicării deschise de care toți partenerii noștri au dat dovadă. Cele 5 unități mobile de ATI NU au fost achiziționate de DSU sau IGSU, ele au fost primite ca DONAȚIE din partea societății civile și a unor reprezentanți ai mediului de afaceri. În ziua de astăzi, când astfel de informații rămân pentru totdeauna în spațiul public, nu doar orice jurnalist profesionist ci orice cetățean care dorește să afle mai multe detalii despre costurile sau dotările acestor unități mobile o poate face, oricând, accesand aceste comunicate de presă.

Astfel, SOLICITĂM PUBLIC reprezentanților presei să corecteze informațiile tendențioase îndreptate către toate instituțiile implicate și în mod indirect către toți cei care au susținut achiziția acestor autospeciale

1) AICI

2) AICI

3) AICI

4) AICI

3.Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă pot funcționa iarna. Toate cele 5 autospeciale au funcționat foarte bine în toată perioada iernii, inclusiv la temperaturi negative, dovadă fiind funcționarea continuă a celui operaționalizat, de exemplu, la Institutul National de Pneumoftiziologie Marius Nasta, inclusiv la temperaturi de -12 grade Celsius. Pe parcursul utilizării autospecialelor au apărut situații în care s-au constatat defecțiuni la aparatul de climatizare, care au fost însă remediate în cel mai scurt timp, autospecialele fiind în perioada de garanție. Totodată, pentru o și mai bună adaptare la temperaturile scăzute din țara noastră, s-a realizat o izolare suplimentară a acestor autospeciale.

4.Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă repartizată în Botoșani, nu a fost „inundată” cum, în mod tendențios se arată în articol. În interiorul containerului nu au fost identificate efecte de tipul inundație, ci doar o infiltrare a apei, din tavan, după o serie de ploi torențiale. Remedierea problemei identificate a durat aproximativ 10 zile.

5. Pentru că suntem siguri că site-ul respectiv dorește o informare imparțială, corectă și completă a opiniei publice și pentru că se face o constantă comparație între Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă și secția modulară construită de “Dăruiește viață” (deși cele 2 tipuri de structuri, chiar dacă au scopuri similare, diferă fundamental ca și concept și mod de utilizare) le solicităm să prezinte, cu tot atâtea detalii și problemele cu care s-a confruntat aceasta din urmă. Date referitoare la aceste probleme există la CNCCI și sunt confirmate de managerul Spitalului Universitar de Urgență Elias. Astfel, aceasta secție modulară s-a confruntat cu inundații care au necesitat aproximativ 30 de zile pentru identificarea problemei, rezolvarea ei și reluarea normală a activității, precum și cu temperaturi scăzute în interior în unele perioade care au afectat utilizarea normală a secției.

Raed Arafat publică raportul controlului în urma incendiului de la Marius Nasta: A fost o alarmă falsă

6. Cele precizate mai sus nu arată decât că problemele tehnice pot apărea oricând, în orice context, în clădiri mai noi sau mai vechi, în sectii modulare sau în autospeciale mobile. Importantă, însă, este găsirea soluțiilor eficiente, rapide pentru a remedia problemele apărute și preocuparea pentru îmbunătățirea permanentă, astfel încât aceste situații să nu se mai repete. În condițiile crizei create de pandemia COVID dar si a multiplelor aspecte ale sistemului sanitar care necesită susținere din partea tuturor celor care doresc să crească calitatea serviciilor medicale oferite populației în țara noastră, ne-am bucura dacă energia reprezentantelor Fundației “Dăruiește viață” s-ar îndrepta în această direcție și nu s-ar risipi în atacuri tendențioase la adresa altor demersuri.

Aceste atacuri reprezintă o lipsă de considerație atât pentru efortul depus de către fundațiile și societățile comerciale care au sprijinit un proiect unic în România, proiect care și-a demonstrat deja utilitatea și viabilitatea, dar și pentru libertatea alegerii de către aceștia a proiectului/cauzei pe care o susțin. Iar acest lucru este cu atât mai regretabil cu cât activitatea “Dăruiește viață” se bazează și pe suportul pe care reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri îl acordă activității acesteia.

Constatăm, cu regret, existența în spațiul public a unor încercări permanente de discreditare a acțiunilor întreprinse de către DSU din partea unor reprezentanți ai presei, ignorând toate informările emise precum și deontologia profesională.
În ciuda acestor constatări, apreciem că majoritatea jurnalistilor fac toate eforturile ca informațiile prezentate să fie corecte, complete și imparțiale .Le multumim pe această cale și le stăm la dispoziție, ca întotdeauna, cu informațiile necesare în acest scop referitoare la activitatea noastră.

Această reflectare corectă, completă și imparțială a putut fi observată, în ultimele zile, în prezentarea în presă a situației petrecute în seara de 21 februarie 2021, la unitatea mobilă de terapie intensivă, operaționalizată în curtea Institutului Național de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Astfel dacă în data de 21 februarie , a fost anunțată o alarmă falsă la 112, respectiv un incediu, a doua zi, în 22 februarie, firma desemnată să asigure mentenanța unității mobile, a efectuat verificări la fața locului și a întocmit un raport, pe care îl atașăm, pentru a putea fi consultat.

Conform acestui raport, înaintat de firma care asigură mentenanța către producătorul unităților de terapie intensivă mobilă, se arată că instalația electrică și celelalte componente ale sistemului de climatizare nu prezintă urme de incendiu și nu au fost evidențiate probleme tehnice, sistemul funcționând în condiții optime, aceste aspecte sustinând afirmația conform căreia incidentul anunțat la 112 a fost o alarmă falsă.