Evenimentul Zilei > Actualitate > Raed Arafat vrea să evite o nouă carantină. Când începe al treilea val Covid-19
Raed Arafat vrea să evite o nouă carantină. Când începe al treilea val Covid-19

Raed Arafat vrea să evite o nouă carantină. Când începe al treilea val Covid-19

Șeful Departamentului de Urgență Raed Arafat susține că România nu va intra din nou în carantină și că ar fi bine să „ocolim” al treilea val.

Raed Arafat vrea să evite o nouă carantină. Șeful DSU spune că situația este mai bună ca la început, dar readuce aminte că pandemia Covid-19 nu s-a terminat.

Arafat a mai declarat că se vor lua măsuri stricte dacă apar noi focare în școli. Decizia vine odată cu redeschiderea școlilor care ar putea cauza mai multe infectări.

Autoritățile se gândesc la măsuri de carantină zonală, însă, în prezent, lockdown-ul este exclus.

Raed Arafat a mai dezvăluit că România trebuie să se pregătească pentru al treilea val. Cel mai important este să încercăm să-l evităm cu totul.

Respectarea măsurilor rămâne cea mai bună armă.

Se încearcă să se ajungă în situația din Israel. Acolo sunt foarte mulți oameni vaccinați.

Raed Arafat nu își dorește o nouă carantină

„În primul rând pregătirea este prin a evita apariția valului 3, prin respectarea regulilor. De asemenea și prin respectarea purtării măștii. Sau respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment.

Lumea clar că s-a săturat. În același timp, văzând că suntem într-o situație relativ bună măcar cu stabilitate la acest moment, mulți cred că s-a terminat.

Noi încercăm să atragem atenția tuturor că situația nu s-a terminat, poate să se înrăutățească din nou și din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare până avem un număr suficient de oameni vaccinați, așa cum a făcut, de exemplu, Israelul”, a spus Arafat.

Șeful DSU a spus că secțiile de ATI să continue să existe pentru a prelua pacienții în stare gravă, cu COVID-19.

În prezent, România este mult sub vârful din noiembrie, când erau peste 1.300 de pacienți în ATI.

Pandemia se află sub control în prezent

Totodată, Raed Arafat a spus că sunt situația poate fi ținută sub control la acest moment.

„Există unele cifre care sugerează creșteri, dar încă sunt controlabile.

Nu pot să spun că avem creșteri vertiginoase care să alerteze și există alte cifre care arată o staționare, un platou, așa că urmărim situația și acolo unde e nevoie s-au luat măsuri de carantinare zonală pe localități mici, în Maramureș, în Timiș, am avut mai multe localități care au fost carantinate, pentru a opri creșterea care ajunsese în unele cazuri la peste 8 – 9 la mie”, a declarat șeful DSU, conform Digi24.