Evenimentul Zilei > Actualitate > Raed Arafat explică noile restricții sanitare: „Situația nu este stabilă. De asta s-au luat unele măsuri”
Raed Arafat explică noile restricții sanitare: „Situația nu este stabilă. De asta s-au luat unele măsuri”

Raed Arafat explică noile restricții sanitare: „Situația nu este stabilă. De asta s-au luat unele măsuri”

Situația epidemiologică în România nu este stabilă, iar din acest motiv a fost nevoie ca autoritățile să adopte noi măsuri de restricție sanitară.

Noile restricții impuse în România sunt mai relaxate decât în alte țări. Aceasta, deși evoluția pandemiei în România nu este stabilă. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a făcut o serie de explicații referitoare la contextul în care au fost introduse noi restricții sanitare. El a precizat că deși situația nu este stabilă, s-a decis ca restricțiile să fie mai puțin dure. Raed Arafat a precizat că creșterea numărului de infectări nu este foarte rapidă, ci exponențială.

„Creșterea este lentă, nu este rapidă, dar totuși este o creștere. De alaltăieri creșteri de 0,1, de 0,2 au fost în 32 de județe. Asta ne atenționează că situația nu este stabilă. De asta s-au luat unele măsuri, chiar mai ușoare decât în altre țări, care ne permit să controlăm situația și să meargă mai bine și campania de vaccinare”, a spus șeful DSU, Raed Arafat.

De aceea, a precizat Raed Arafat, măsurile adoptate zilele acestea au drept scop ținerea sub control a pandemiei până când campania de vaccinare va produce efecte.

„Măsurile sunt chiar mai ușoare decât în alte țări și ne permit să ameliorăm situația cât de cât până când vaccinarea merge mai departe. Noi, acum, mergem pe ideea că încercăm să controlăm situația. Dar trebuie să meargă mai bine și campania de vaccinare. Dacă oamenii se vaccinează și vor veni milioane de doze în următoare perioadă și speranța noastră este ca aceste măsuri să devină istorie. Vom începe, încet, încet, să revenim la normalitate”, a spus Raed Arafat.

Explicațiile lui Raed Arafat cu privire la magazine

Secretarul de stat a dat asigurări că nu vor fi luate măsuri de restricție mai dure decât cele adoptate în prezent.

În acest context, șeful DSU a explicat și care au fost rațiunile în baza cărora s-a decis ca magazinele să se închidă la ora 18.00. El a precizat că închiderea magazinelor a fost corelată cu interdicția de circulație după ora 20.00, pentru ca oamenii să aibă timp să ajungă acasă.

„La magazin toată lumea merge. Dacă le lăsăm deschise până la ora 24, lumea tot va merge până la ora 24.00. Regula magazinului a fost corelată cu regula interdicției circulației. Dacă circulația se interzice la ora 20.00, atunci cu două ore înainte, magazinele se închid pentru ca oamenii să poată ajunge acasă”, a precizat Raed Arafat.

Magazinele se închid la ora 18.00 și intră în vigoare restricții de circulație pentru toată populația începând cu ora 20.00, în localitățile unde rata de incidență este de peste 7,5 la mie.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.