Evenimentul Zilei > International > Rachetele ruso-indiene sunt de TREI ori mai RAPIDE decât celebrele TOMAHAWKS
Rachetele ruso-indiene sunt de TREI ori mai RAPIDE decât celebrele TOMAHAWKS

Rachetele ruso-indiene sunt de TREI ori mai RAPIDE decât celebrele TOMAHAWKS

India a testat cu succes noile sale rachete supersonice BrahMos de la bordul noului său distrugător INS Kolkata. Potrivit undei declarații a BrahMos Aerospace, un joint venture ruso-indian, lansarea a fost perfectă, iar racheta a atins toți parametrii proiectați.

Racheta BrahMos au o rază de acțiune de 290 de kilometri și sunt capabile să poarte încărcături explozive de până la 300 de kilograme, a anunțat Indo-Asian News Service. Viteza maximă este de Mach 2,8, adică de trei ori mai mare decât celebrele rachete americane de croazieră Tomahawk, care sunt subsonice.

„Indian Navy a inaugurat INS Kolkata pe 16 august 2014. Este prima navă din clasa sa, iar alte două se află în construcție”, a anunțat BrahMos pe site-ul său. „Toate cele trei vase sunt echipate cu sistemele de rachete cu lansare verticală BrahMmos ca armă principală de atac.”

Racheta a fost lansată folosind rampa verticală a companiei – Universal Vertical Launcher – care permite lansarea verticală a rachetei spre orice direcție.

Kumar Mishra, CEO la BrahMos, a declarat în luna august că aceste rachete supersonice pot lăsa orice inamic fără reacție, și că până acum nu există sisteme de apărare:

„Viteza supersonică a BrahMos este principalul său atu. Un inamic nu are încă nici o apărare împotriva unor asemenea rachete”, a declarat Mishra citat de RIA Novosti. „După ce racheta este lansată, tot ce poate face inamicul este să fugă. De fapt, nici timp să fugă nu mai are. De aceea este o armă atât de promițătoare. Și nu are până acum nici o alternativă pe plan mondial.”