Evenimentul Zilei > Politica > Rachetele Patriot au scos la lumină tensiunile de la vârful PSD
Rachetele Patriot au scos la lumină tensiunile de la vârful PSD

Rachetele Patriot au scos la lumină tensiunile de la vârful PSD

Deputații au adoptat ieri, legea privind achiziționarea rachetelor americane „Patriot”, subiectul fiind marcat de o premieră în PSD: președintele partidului, Liviu Dragnea, l-a ironizat pe președintele executiv al formațiunii, Niculae Bădălău, relația dintre cei doi fiind marcată în ultima perioadă de tensiuni informale care, până ieri, nu ieșiseră la suprafață

După ce plenul Camerei Deputaților a aprobat, ieri, proiectul guvernamental de înzestrare a Armatei române cu șapte sisteme de rachete solaer Patriot, în valoare totală de circa 4,62 de miliarde de dolari inclusiv TVA, președintele PSD Liviu Dragnea i-a trimis pe jurnaliști să-l întrebe pe numărul 2 din PSD, Niculae Bădălău, de ce senatorii coaliției de guvernare au lipsit în bloc, lunea trecută, din Comisia de Apărare unde ar fi trebuit să avizeze achiziția de rachete.

Poligonul frumos

„(…) Nouă ne-a spus că membri ai Comisiei de apărare de la Senat au fost invitaţi exact în aceeaşi perioadă să viziteze un poligon de tir. Sigur că, în general, nu prea cred în coincidenţe”, a spus Dragnea. Rugat să ofere mai multe informații, liderul PSD le-a spus jurnaliștilor, cu vădită ironie, să îl întrebe pe Bădălău. „Nu vreau să îi iau plăcerea asta (…) e și el un om important și trebuie să aibă și el o comunicare”.

În replică, Bădălău a spus, ieri, că o mare parte dintre senatorii din Comisia de apărare au vizitat un poligon „foarte frumos” al SPP, aceasta fiind o vizită „normală” la una dintre instituțiile ale căror buget sunt aprobate de parlamentari. „În PSD nu se întâmplă nimic, pur şi simplu avem o colaborare foarte bună cu toţi colegii noştri”, a adăugat el.

Statul paralel

Numărul 2 din ierarhia PSD și succesorul statutar al lui Liviu Dragnea, în situația în care acesta pierde șefia partidului, a mai spus, ieri, că sintagma „statul paralel ilegitim”, folosită de PSD în Rezoluția adoptată săptămâna trecută, este „un pleonasm, pentru că un stat paralel nu poate fi legitim”. El a adăugat că PSD nu ar trebuie să organizeze „în viitorul apropiat” mitinguri de susținere a programului de guvernare pentru că la ele trebuie să participe și parlamentarii iar aceștia au „extraordinar de mult de muncă pe Codul administrativ şi legile justiţiei”.

Remaniere

Relația dintre Liviu Dragnea și Niculae Bădălău s-a deteriorat de la începutul toamnei, atunci când Bădălău a vrut să ajungă președinte al Curții de Conturi, însă Liviu Dragnea l-a preferat pe fostul Secretar General al Guvernului, Mihai Busuioc. Un alt moment de ruptură între cei doi a apărut când premierul Mihai Tudose a susținut că miniștrii PSD Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, acuzate de DNA, trebuie să plece din Guvern. Bădălău a fost primul lider al partidului care s-a alăturat dorinței premierului, în totală contradicție cu dorința lui Dragnea de a nu ceda în fața a ceea ce PSD a catalogat drept un „abuz” al procurorilor.