Evenimentul Zilei > International > Putin se înarmează! Racheta supersonică pune în alertă întregul Glob
Putin se înarmează! Racheta supersonică pune în alertă întregul Glob

Putin se înarmează! Racheta supersonică pune în alertă întregul Glob

Primul regiment al armatei ruse echipat cu sisteme de rachete hipersonice Avangard a fost declarat operațional, a informat vineri Ministerul Apărării de la Moscova.

„Ministrul rus al Apărării, generalul de armată Sergei Shoigu, a raportat președintelui Rusiei, Vladimir Putin, că primul regiment de rachete înarmat cu cel mai recent sistem de rachete strategice hipersonice Avangard și-a asumat misiunea de luptă începând cu ora 10.00, ora Moscovei, pe 27 decembrie 2019” a comunicat ministerul într-o declarație.

În urmă cu câteva săptămâni, presa de la Moscova a relatat faptul că primul regiment dotat cu sisteme de rachete hipersonice Avangard urma să facă parte din divizia Dombarovsky a Forțelor de rachete strategice din Regiunea Orenburg, aflată în munții Ural.

Avangard este un sistem strategic de rachete balistice intercontinentale echipat cu un vehicul hypersonic de tip boost-glide. Potrivit unor surse deschise, noul tip de rachetă a fost dezvoltată de către Asociația de Cercetare și Producție pentru Construcția de Mașini (din orașul Reutov din Regiunea Moscova) și a fost testată începând cu anul 2004. Noua rachetă este capabilă să zboare cu de peste 20 de ori viteza sunetului în straturile dense ale atmosferei, fiind capabilă să străpungă orice sistem de apărare antiaeriană.

Noua armă a fost prezentată de către președintele rus Vladimir Putin în raportul acestuia susținut în fața Adunării Federale în luna martie a anului trecut. Liderul rus a declarat în cadrul unei ședințe a Consiliului Ministerului Apărării la sfârșitul anului 2018 că Rusia a lansat producția în serie a sistemelor de rachete hipersonice Avangard.