În 2020, o știre bulversa agențiile de știri. Poliția rusă îi vâna pe hoții care au jefuit „avionul Doomsday” al Kremlinului, furând echipamente top secret.

Un avion rus top secret, supranumit avionul Doomsday, a fost jefuit. Povestea ar fi putut veni direct de pe paginile unei cărți de ficțiune, plină de spioni. Cu toate acestea, realitatea este mult mai interesantă! 39 de echipamente radio în valoare de 13.600 de dolari au fost furate de la avionul tip Iliușin-80 prin trapa de marfă.

Inspectorii de la Complexul Științific și Tehnic de Aviație Beriev Taganrog – din sud-vestul Rusiei, unde avionul era în curs de întreținere – au observat spargerea și au raportat dispariția și a 5 plăci radio, potrivit BBC News. În cazul unui atac nuclear, acest avion l-ar fi condus președintele Vladimir Putin și alții în afara zonei de pericol. Este unul dintre cele patru posturi de comandă aeriene care protejează Kremlinul.

Știrile privind umilința la care a fost supus Kremlinul au fost apărut la începutul anului 2020 la canalul REN-TV. Într-o altă relatare, Moscow Times descria compania de aeronave Beriev ca „o întreprindere super secretă controlată de stat”. O inspecție a avut loc ultima dată pe 26 noiembrie 2019, spune BBC. Ministerul de Interne al Rusiei analizează spargerea. Numai că cele serioase întrebări sunt cele legate de măsurile de securitate. După cum a scris Times, experții spun că acesta nu este „un incident obișnuit”. Publicația web menționează raportul REN-TV conform căruia „oficialii” ar fi putut fi amestecați în această spargere hi-tech.

În ciuda faptului că este un secret de stat păzit cu înverșunare, se cunosc unele lucruri despre acest avion, tip Iliușin sau Il-80. Conține „tot ce este necesar pentru controlul forțelor armate, în timp ce găzduiește pasageri de rang înalt”, afirmă CNN. SUA utilizează un sistem similar cu o flotă de patru avioane E-4Bs Doomsday. La fel ca și omologul său american E-4B Nightwatch, Il-80 a fost transformat din avionul de pasageri Iliușin II-86. Nightwatch și-a luat amprenta de la un Boeing 747.

BBC scrie că din acest avion, președintele Rusiei și echipa sa pot „ordona lansarea rachetelor balistice intercontinentale și să ia alte decizii strategice”.

Ca o curiozitate, este un avion fără ferestre. Așa că nu există priveliști ale norilor. Având de înfruntat o explozie nucleară capabilă să orbească orice spectator, aeronava este efectiv construită ca o capsulă. În mod firesc, piloții au nevoie de un parbriz în cabină, dar, în afară acestuia nu mai există hublouri.

CNN susține că Il-80 poate rămâne în aer zile întregi, având o autonomie de zbor care bate Air Force One. În ceea ce privește lupta, contactul se menține cu submarinele printr-o antenă, aflată în coadă.

Designerul Sergei Vladimirovich Iliușin a fondat compania cu numele său în 1933. Producția sa include Il-2 Shturmovik, care avea cea mai mare rată de producție în timpul războiului. Vorbind de istorie, Il-80 își are locul acolo. Deși este formidabil, avionul este, de asemenea, o relicvă. Lansată la mijlocul anilor 1980, când Războiul Rece era la apogeu, Iliușin-80 este considerat un avion depășit.

The Times îl citează pe secretarul administrației prezidențiale, Dmitri Peskov. El spune că „vor fi luate măsuri pentru a preveni acest lucru în viitor”.

Și dacă sună puțin formal, cuvintele lui Vasili Kașin de la Școala Superioară de Economie din Moscova dau măsura repercursiunilor: „Capetele se vor rostogoli”. Vladimir Putin n u va lăsa ca această umilință să rămână nepedepsită.

Poliția Rostov este în căutarea persoanelor implicate. Amprente și urme ale pantofilor au fost găsite în avion. 12 persoane ar fi fost audiate. De atunci nu s-a mai comunicat nimic…

Iată cum arată omologul american.