Sigur, propaganda occidentală din zilele noastre exagerează mult lucrurile. E greu de crezut că Rusia ar risca o confruntare cu NATO, dar, în ultimii ani,  Putin a reușit să devină un factor decisiv în Orientul Mijlociu, limitând serios puterea americanilor în regiune. După intervenția militară în Siria, care a răsturnat soarta războiului civil în favoarea lui Bashar al Assad, acum expansiunea rusească vizează Irakul, țară în care americanii au probleme serioase după eliminarea generalului iranian Soleimani.

În această țară, nu rachetele, ci investițiile rusești vor juca rolul decusiv. Astfel, mai multe întreprinderi rusești au anunțat că vor cheltui aproximativ  20 de miliarde de dolari pentru proiecte petroliere pe termen scurt.

Irakienii par să știe care e strategia, dar au nevoie de bani ca de aer pentru a-și reconstrui țara devastată de război, „De când Trump a stabilit noua politică externă a SUA de a nu se angaja în conflicte în străinătate, cu excepția cazului în care acestea ar afecta direct interesele SUA [octombrie 2019], iar apoi a hotărât retragerea efectivă din Siria și încheierea sprijinului acordat kurzilor, Rusia și China au considerat că pot să-și pună în aplicare planurile de a aduce Irakul în sfera lor de influență geopolitică “, a declarat site-ului OilPrice.com o sursă apropiată Ministerului irakian al petrolului.

Alături de companiile Lukoil, Bashneft și GazpromNeft, care lucrează deja în Irak, și alți giganți ruși sunt gata să facă investiții. Printre ei, Zarubezhneft, Tatneft și Rosneftegaz. „Este un colonialism în creștere. Începe cu un contract relativ mic luat de o companie rusă de care nu a auzit nimeni. Apoi mai multe companii rusești vin în calitate de subcontractant al firmei care a încheiat contractul inițial. Apoi vin și companiile de securitate care trebuie să asigure paza întregului personal și, dintr-o dată, avem o ocupație rusă a unei părți din infrastructura-cheie de petrol și gaze ”, a subliniat sursa citată.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE