Evenimentul Zilei > International > Putin și Biden trebuie să discute despre dezarmare. Avertisment îngrijorător din partea lui Gorbaciov
Putin și Biden trebuie să discute despre dezarmare. Avertisment îngrijorător din partea lui Gorbaciov

Putin și Biden trebuie să discute despre dezarmare. Avertisment îngrijorător din partea lui Gorbaciov

Vladimir Putin și Joe Biden, cei doi lideri ai Rusiei și Statelor Unite, trebuie să discute despre dezarmare pentru a evita un eventual război nuclear.

Putin și Biden trebuie să discute despre un acord de dezarmare. Obiectivul pe care cei doi trebuie să-l urmărească este evitarea unui conflict nuclear. Avertismentul vine din partea ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov.

Sâmbătă, Mihail Gorbaciov a lansat un apel către preşedintele rus, Vladimir Putin, şi către cel american, Joe Biden. El le-a recomandată să se întâlnească și să poarte o negociere pe marginea unui acord de dezarmare. Aceasta, conform AFP, în ciuda nivelului scăzut al relațiilor bilaterale dintre Moscova şi Washington.

„Cred că este imperativ ca preşedinţii să se întâlnească. Experienţa arată că este necesar să se întâlnească şi să negocieze”, a afirmat Mihail Gorbaciov, citat de agenţia rusă Interfax.

Potrivit spuselor sale, este nevoie ca cei doi lideri mondiali să discute și să negocieze. Doar astfel, a afirmat Gorbaciov, poate fi evitat un eventual război nuclear.

„Este clar că esenţialul este să se evite un război nuclear. Întrucât o astfel de problemă trebuie evitată, este imposibil să o rezolvi de unul singur, trebuie (ca preşedinţii rus şi american) să se întâlnească”, a continuat el.

Gorbaciov a apreciat că dacă dorinţa de dezarmare şi de a întări securitatea prevalează, atunci multe lucruri pot fi realizate.

Putin și Biden trebuie să discute despre dezarmare

Liderul sovietic, acum în vârstă de 89 de ani, a chemat deja în ianuarie la o normalizare a relaţiilor între SUA şi Rusia. El s-a declarat îngrijorat la un grad foarte înalt de situația dintre cele două state.

Relaţiile ruso-americane sunt afectate de crizele repetate. Acestea au pornit de la situaţia din Ucraina şi Siria până la acuzaţiile de ingerinţă electorală, spionaj sau atacuri informatice.

Cele două puteri au reuşit totuşi să ajungă in extremis la un acord în ianuarie. SUA și Rusia au ajuns la o înțelegere cu privire la prelungirea importantului tratat de dezarmare nucleară New Start. Documentul a fost semnat în 2010 şi urma să expire dacă nu ar fi fost prelungit.

Prelungirea tratatului a dat speranţa unei ameliorări a dialogului între Washington şi Moscova după învestirea lui Joe Biden. Cele două părţi au prevenit că se vor arăta ferme în ce priveşte interesele lor naţionale.