Evenimentul Zilei > International > Putin: Rusia trebuie să dezvolte noi tehnologii de extracție a petrolului și gazelor
Putin: Rusia trebuie să dezvolte noi tehnologii de extracție a petrolului și gazelor

Putin: Rusia trebuie să dezvolte noi tehnologii de extracție a petrolului și gazelor

Marți, 14 mai, președintele rus Vladimir Putin a semnat o versiune actualizată a doctrinei pentru securitatea energetică a Rusiei.

Documentul, care a fost actualizat pentru prima dată după criza gazelor de șist și a petrolului, precum și după deteriorarea gravă a relațiilor Rusiei cu Occidentul, arată că unul dintre principalele riscuri pentru sectorul energetic rus este subdezvoltarea sa tehnologică și dependența de echipamente din afara țării.
"Disparitățile dintre nivelul tehnologic al companiilor rusești de energie și cerințele globale moderne, precum și dependența lor extremă de importul mai multor tipuri de echipamente, tehnologii, materiale și software sunt exacerbate de statutul de monopol al furnizorilor lor", notează documentul, care se dorește să devină baza strategiei energetice a Rusiei până în 2035.
Doctrina afirmă că "activitatea insuficientă de inovare" a companiilor energetice și "orientarea către tehnologiile de import, în loc să dezvolte potențialul științific și tehnologic propriu" sunt printre riscurile primordiale pentru securitatea energetică a Rusiei, alături de acte de terorism împotriva infrastructurii energetice.
Situația este agravată și de deprecierea severă a fondurilor destinate producției primare, precum și de sancțiunile economice impuse de diferite state, care limitează accesul companiilor ruse la importante tehnologii și echipamente moderne.
Calitatea bazei resurselor naturale se deteriorează: depozitele actuale sunt epuizate, iar cele recent deschise sunt din ce în ce mai mici și mai slabe în ceea ce privește calitatea resurselor.
Ca răspuns la aceste provocări, documentul strategic subliniază necesitatea de a "dezvolta potențialul științific și tehnic intern", precum și de a "stăpâni tehnologiile avansate din sfera energetică".
În plus, "întârzierea critică a Rusiei în dezvoltarea tehnologiilor digitale și intelectuale" în sfera energetică trebuie corectată, fiind necesar să se sprijine dezvoltarea industriei de inginerie, de aparatură modernă și de operare a centralelor electrice.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: