Evenimentul Zilei > International > Putin nu dă înapoi în „războiul petrolului”! Adevărata țintă sunt americanii!
Putin nu dă înapoi în „războiul petrolului”! Adevărata țintă sunt americanii!

Putin nu dă înapoi în „războiul petrolului”! Adevărata țintă sunt americanii!

"Nu credem că ar trebui să intervină cineva în aceste relații", a declarat vineri un purtător de cuvânt al președinției ruse despre relația Rusiei cu Arabia Saudită. Este răspunsul Kremlinului la comentariile lui Donald Trump, care a descris războiul pentru prețul petrolului dintre Putin și  Saudiți drept „foarte rău” pentru Arabia Saudită, dar „devastator” pentru Rusia.

Trump a dat asigurări publicului că Statele Unite au „ multă putere asupra situației”, adăugând că Washingtonul va încerca să medieze disputa „la momentul potrivit”.

Așa cum era de așteptat, Kremlinul a rămas neclintit de la lansarea „războiului împotriva gazelor de șist americane”. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitry Peskov spune că nu există niciun război, deși contrele dintre saudiți și ruși au pornit de la imposibilitatea de a ajunge la un acord pentru reducerea producției : „Nu există războaie de prețuri între Rusia și Arabia Saudită. Există un mediu de prețuri foarte nefavorabil pentru multe țări”, a declarat el pentru Agenția  TASS.

Agenția Bloomberg scrie că lucrurile nu se vor încheia aici: „Ciocnirea fără precedent între cei doi exportatori uriași – și foști aliați OPEC + (Rusia și Arabia Saudită) – amenință să împingă prețul unui baril sub 20 de dolari, dar Moscova nu va fi prima care o să clipească și nu va căuta un armistițiu, susțin surse apropiate guvernului rus. Rusia este sigură că „poate rezista mai mult decât Arabia Saudită”.

Oficial, Peskov a deplâns situația: „Înțelegem că, într-adevăr, multe companii suferă acum din cauza prețurilor scăzute ale petrolului, știm că imensul sector petrolier din SUA este acum în suferință din cauza acestor prețuri. Există o criză gravă, înțelegem și acest lucru”. În ciuda pierderilor financiare grele, Rusia pare, însă, hotărâtă să meargă pnă la capăt pentru a elimina concurența producătorilor americani de gaze de șist.