Evenimentul Zilei > International > Putin l-a sfidat pe Trump?! Acuzații explozive: Moscova, în spatele atacurilor Iranului
Putin l-a sfidat pe Trump?! Acuzații explozive: Moscova, în spatele atacurilor Iranului

Putin l-a sfidat pe Trump?! Acuzații explozive: Moscova, în spatele atacurilor Iranului

Iranul ar fi fost sprijinit de Moscova în ziua de 8 ianuarie, când a atacat cu rachete bazele militare americane din Irak.

În acest sens, Moscova i-ar fi oferit Iranului accesul la o tehnologie de înaltă precizie, anume sistemul global de navigaţie GLONASS, afirmă surse ruseşti, citate de portalul israelian DEBKAfile. Sistemul GLONASS corespunde GPS-ului american şi a redus eroare de țintire a rachetelor iraniene la 10 metri.

Aceleaşi surse afirmă că iranienii au lansat 19 rachete împotriva bazei Ain al Asad, în vestul Irakului, dintre care 17 au lovit centrul ţintelor lor, și că precizia atacului a luat prin surprindere serviciile de informaţii americane şi israeliene.

Chiar dacă niciun militar american nu a fost rănit de rachetele trase de Iran ca replică la uciderea lui Soleimani, 11 dintre aceștia sunt în prezent internați.

Cei 11 militari americani sunt trataţi pentru comoţii, după atacul cu rachete iraniene de pe 8 ianuarie asupra a două baze irakiene în care erau staţionate trupe americane.

„Deşi niciun militar american nu a fost omorât în atacul iranian de pe 8 ianuarie asupra bazei aeriene Al Asad, mai mulţi au fost trataţi pentru simptome de comoţie cerebrală din cauza exploziei şi sunt în continuare evaluaţi”, a declarat căpitanul Bill Urban, purtător de cuvânt al comandamentului central american.

Unii militari au fost transportaţi, ca măsură de precauţie, la spitale americane din Germania sau Kuweit pentru continuarea monitorizării medicale, a adăugat el.

„Când vor fi consideraţi apţi pentru a-şi relua atribuţiile, militarii sunt aşteptaţi să revină în Irak”, a mai spus căpitanul Bill Urban.