Anunțul făcut de Haftar vine la câteva ore după ce guvernul de la Tripoli condus de Fayez Al Sarraj își declarase disponibilitatea de a opri ostilitățile.

Pe front, confruntările nu s-au oprit, însă, nicio clipă. Potrivit ilgiornale.it, orașul Misrata a fost lovit în ultimele ore de mai multe raiduri ale aviației generalului Haftar Orașul are o importanță aparte, pentru că principalele miliții care susțin guvernul lui Fayez al Sarraj de la Tripoli provin de aici. Dacă Haftar va reuși să pună o presiune suficient de mare asupra Misratei, luptătorii care se află în acest moment la Tripoli ar putea fi siliți să se întoarcă să-și apere locuințele, lăsând descoperită capitala.

Refuzul lui Haftar de a se conforma înțelegerii ruso-turce este, la prima vedere, surprinzător. Moscova este unul dintre susținătorii din umbră ai campaniei militare a rebelilor prin intermediul faimoasei companii Wagner.

De altfel, cu toate că refuză încetarea focului și negocierile, liderii din Benghazi (fieful rebelilor) nu au pierdut prilejul să mulțumească Rusiei „pentru eforturile pe care le depune pentru stabilizarea Libiei și revenirea la pace”.

De cealaltă parte, guvernul recunoscut internațional al lui Fayez al-Sarraj se bucură de susținerea turcilor. Militarii lui Erdogan asigură în acest moment instruirea milițiilor care susțin guvernul de la Tripoli. Tot din Turcia au sosit și întăriri: militanții islamiști pro-turci care au luptat în ultimii ani în Siria împotriva lui Bashar al-Assad.

Cum informațiile care vin din Siria sunt destul de sărace, nu ne rămâne dect să speculăm cu privire la motivul pentru care Khalifa Haftar a decis să continue ofensiva. Evident, prima explicație ar fi că vrea să exploateze avantajul militar pe care îl are și să-și elimine adversarii cât are această șansă, chiar trecând peste voința Moscovei.

La fel de bine e, însă, posibil ca Putin să-l fi păcălit pe Erdogan și să nu fi făcut niciun fel de presiuni asupra lui Haftar să oprească atacul. Există, însă, și o altă variantă, care pleacă de la zvonurile că generalul rebel este omul CIA (Khalifa Haftar are, de altfel, și cetățenia americană): Statele Unite să fi intervenit, pentru ca Putin și Erdogan să nu-și poată împărți influența asupra Libiei.

Există și niște informații care vin în sprijinul acestei ultime variante. Potrivit site-ului de știri AdnKronos, ministrul de interne al guvernului de la Tripoli, Fathi Bashaga, a părăsit ieri Libia la bordul unui avion. Din câte se pare, merge să se întâlnească cu reprezentanți ai Statelor Unite și, în special, ambasadorul SUA la Tunis. Să fie vorba de ultima carte pe care o joacă guvernul recunoscut internațional pentru a-i convinge pe americani să-l oprească pe “americanul” Haftar?

 

 

Te-ar putea interesa și: