Putin își pierde un aliat-cheie. Încrederea în armele rusești, zguduită de eșecurile din Ucraina

Putin își pierde un aliat-cheie. Încrederea în armele rusești, zguduită de eșecurile din Ucraina Sursa foto: Statul Major/Ucraina

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei începe să submineze serios încrederea Indiei atât în propaganda Kremlinului, cât și în armamentul rusesc.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Kyiv Post, Emine Djaparova, prim-adjunct al ministrului afacerilor externe ucrainean, a vorbit despre vizita ei din aprilie în India și despre rezultatele discuțiilor purtate. Ea a afirmat că trebuie făcut mult mai mult pentru a anihila propaganda rusă în rândul indienilor, care încă percep Rusia și Ucraina ca o singură națiune.

Ați vizitat India în aprilie. Cu ce mesaj v-ați dus acolo și cum evaluați rezultatele?

India este membră a G20 și în prezent îl prezidează. India este un partener serios al Ucrainei. Cred că problema-cheie pe care ar trebui să ne concentrăm este tocmai apropierea reciprocă, intensificarea dialogului politic. Spunem în glumă că vizita noastră reprezintă o „dezghețare a relațiilor”. Aceasta este ceea ce au convenit părțile indiană și ucraineană. De fapt, aceasta a fost prima vizită de rang înalt de la începutul agresiunii ruse pe scară largă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În consecință, agenda mea a fost dedicată realității în care trăim. India nu este o excepție în majoritatea țărilor din emisfera sudică în ceea ce privește înțelegerea realității noastre. În primul rând, este foarte important să le spunem ce se întâmplă în Ucraina, pentru că unii dintre oficialii și experții lor consideră că acest război a fost provocat de NATO și că Rusia a fost nevoită să atace Ucraina, din cauza extinderii alianței. Cu toate acestea, în 2014, în Ucraina nu a existat nicio retorică cu privire la NATO, nu a existat un obiectiv politic declarat pentru aderarea la alianță.

Cu toate acestea, Rusia a invadat și a anexat teritoriile Ucrainei. Narațiunea rusă conform căreia ucrainenii și rușii sunt un singur popor persistă încă de pe vremea Uniunii Sovietice. Acest lucru trebuie depășit; ar trebui să dovedim că nu  suntem un singur popor. Am avut un trecut comun, dar există o mare diferență între ucraineni și ruși. În momente diferite, Rusia a încercat să distrugă Ucraina, la fel cum astăzi Putin pune la îndoială existența Ucrainei ca stat separat, a ucrainenilor ca națiune separată.

Desigur, atunci când oficialii ucraineni de rang înalt le-au spus aceste lucruri colegilor lor din India, ei au început treptat să înțeleagă imaginea reală; nu cea în care au crezut din vremea propagandei sovietice și acum a lui Putin. A fost prima astfel de vizită în India, dar nu va fi ultima. La începutul verii, colegul meu, secretarul Ministerului Afacerilor Externe al Indiei, Sanjay Verma, va veni la Kiev pentru consultări politice. După aceea, cândva în toamnă, dorim să reluăm activitățile comisiei interguvernamentale ucrainenano-indiene care abordează o serie de probleme. Mi se pare că aici există o perspectivă și un potențial de lucru foarte serios atât pentru Kievul oficial, cât și pentru experții Platformei Crimeea. Există și câteve teme de lucru.

Ce ne spuneți despre numirea unui ambasador ucrainean în India?

Cred că s-ar putea să avem un ambasador în India destul de curând.

Există candidați?

Există o viziune.

Votul Indiei pentru rezoluția ONU care numește Rusia agresor poate fi considerat primul rezultat semnificativ al începerii cooperării?

O putem numi așa. Problemele integrității teritoriale sunt importante pentru India. Ei au propriile lor probleme interne complicate, de exemplu, cu Pakistan și China. Prin urmare, desigur, vor susține normele dreptului internațional, dintre care principala este suveranitatea teritorială. Unii oameni din India încă trăiesc în paradigma relațiilor indio-sovietice.

Cu toate acestea, mulți oameni realizează că Rusia nu este URSS. În al doilea rând, considerăm că o soluție eficientă pentru India este diversificarea aprovizionării cu arme din Rusia, deoarece 60% din armele Indiei sunt sovietice. De fapt, războiul nostru a arătat că armele sovietice sunt ineficiente. Cred că India monitorizează foarte activ consecințele pentru armata rusă și armele sale în Ucraina și trage propriile concluzii cu privire la reorientarea către alte țări.

Ce putem oferi Indiei pentru o cooperare eficientă? Poate furnizarea de arme în viitor, alte relații de afaceri?

Când se construiește un dialog politic, sunt create anumite condiții pentru afaceri. Ne confruntăm cu o astfel de sarcină. În principiu, una dintre tezele pe care le-am exprimat în timpul vizitei mele a fost că companiile private și de stat indiene ar putea fi, de asemenea, interesate să participe la anumite proiecte legate de dezvoltarea și reconstrucția Ucrainei în viitor. Prin urmare, trebuie să intensificăm acest dialog, iar afacerile vor urma.