Un alt gigant asiatic. Încă săracă, India devine cea mai populată țară și ar putea deveni o putere economică

Un alt gigant asiatic. Încă săracă, India devine cea mai populată țară și ar putea deveni o putere economică Sursa foto: Dreamstime

Potrivit estimărilor Organizaţiei Națiunilor Unite, este probabil ca în luna aprilie India să fi depăşit China ca cea mai populată țară din lume, atingând pragul de 1.425 miliarde de locuitori — momentul depășirii este incert, deoarece ultimul recensământ local a fost realizat în 2011.

Această distanță va crește, chiar dacă rata natalităţii a tins deja spre nivelul de înlocuire. Potrivit ONU, țara va atinge un vârf de aproximativ 1,7 miliarde în jurul anului 2070, când va avea cu aproximativ 550 de milioane de oameni mai mulți decât China, scrie folha.uol.com.br.

Cu o populație proporțional mai tânără, provocarea indiană este aceea de a crea locuri de muncă de calitate, profitând de bonusul demografic (când segmentul activ crește mai mult decât cel al persoanelor dependente).

Prognozele par pozitive. Cu 75 de ani de independență, țara a dobândit greutate abia de curând pe piața globală. Dar în 2021 a reușit să depășească Regatul Unit și a devenit a cincea cea mai mare economie din lume.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până în 1990, managementul economic era ineficient, dirijist, cu tendințe socialiste și nu a reușit să depășească stagnarea. În această fază, țara a pierdut poziții și s-a îndepărtat tot mai mult de graniţa tehnologică.

De atunci, s-a înregistrat o liberalizare treptată, s-au produs progrese educaționale, o rapidă adoptare a tehnologiei și o extinderea investițiilor. Împreună, aceste progrese au accelerat creșterea, până la o medie de aproape 7% între 2009 și 2019. Pentru acest an, după recesiunea pandemică, Fondul Monetar Internațional estimează o creștere de 5,9%.

Venitul indian pe cap de locuitor a fost de 7.600 de dolari

Mai e un drum lung de parcurs. Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în 2022 venitul indian pe cap de locuitor a fost de 7.600 de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din cifra chineză și 15% din media OCDE.

Dar este posibilă creșterea câștigurilor, începând cu mobilizarea contingentului feminin — doar 20% dintre femeile indiene lucrează.

Odată cu tehnologia, cu reformele în domeniul fiscal și cu investițiile în infrastructură, care s-au menţinut la 4% din PIB (de două ori faţă de cifra braziliană), există loc ca țara să se impună ca o destinație atractivă în reproiectarea lanțurilor de producție.

Pol al libertății pe continentul asiatic, India cochetează cu involuţia sub actualul guvern. Va fi mai bine pentru lume dacă promiţătoarea putere economică se va menține și dacă îşi va îmbunătăți democrația. (Rador)