Stare de urgență pe ambele maluri ale Nistrului. Măsurile Guvernului pentru amortizarea crizei gazului

Stare de urgență pe ambele maluri ale Nistrului. Măsurile Guvernului pentru amortizarea crizei gazuluiSursa foto: radiochisinau.md

Republica Moldova. Guvernul cere Parlamentului instituirea stării de urgență pentru 60 de zile. Conform hotărârii adoptată de Executiv, starea de urgență ar urma să fie instituită, în premieră, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv pe malul stâng al Nistrului.

Starea de urgență, pe ambele maluri ale Nistrului

Premierul Recean va merge în Parlament pentru a cere instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile.

La Guvern, Comisia pentru Situații Excepționale a prezentat un raport privind riscul sistării tranzitului de gaze către regiunea transnistreană, din 1 ianuarie 2025.

„Sistarea livrării de gaze naturale către regiunea transnistreană de către Gazprom va genera o iminentă criză umanitară în regiunea transnistreană. Totodată, riscuri inevitabile pentru asigurarea sectorului electroenergetic pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului. În mijlocul iernii ar putea rămâne fără gaz și fără energie electrică. Consecințele sunt foarte grave, iar responsabilitatea Guvernului este de a face tot ce poate de a evita și a reduce efectele acestui risc. Impus de dorința Gazprom de a lăsa regiunea fără gaze naturale”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Totodată, vicepremierul a menționat că rezervele de cărbune ale centralei de la Cuciurgan sunt limitate.

„MGRES dispune de stocuri de cărbune care ar putea acoperi doar consumul de energie electrică a regiunii transnistrene. Pentru o perioadă între 30 și 50 de zile. Aceste stocuri sunt estimate la 69,3 mii tone, dar calitatea cărbunelui depozitată la MGRES nu se cunoaște. În lipsa MGRES, aprovizionarea cu energie electrică depinde direct de importurile din zona de ofertare ENTSO-E. În special, din România. În ultimele luni, și România se confruntă cu deficit de energie electrică”, a mai subliniat Oleg Serebrian, în ședința Guvernului.

Sursă foto: Guvernul RM

31 de scenarii de criză

Cabinetul de miniștri a aprobat și Regulamentul privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic.

Planul de acțiuni cuprinde 31 de scenarii de criză și măsuri pentru a preveni sau a atenua impactul unor posibile situații excepționale în sectorul electroenergetic.

„În unul dintre posibilele scenarii, producătorii vor asigura creșterea la maximum a capacității de producere disponibile și mobilizarea întregii capacități de generare. De asemenea, operatorul sistemului de transport va solicita ajutor de la operatorii din țările vecine, conform acordurilor bilaterale. Totodată, este prevăzută protejarea consumatorilor prioritari. Este vorba despre instituții medicale, grădinițe și școli.  În cazul afectării infrastructurii de transport a energiei electrice, se vor implementa măsuri de restaurare rapidă a liniilor de transport și redistribuire a fluxurilor energetice în cadrul rețelelor interconectate. Inclusiv, prin utilizarea capacităților disponibile prin rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică ENTSO-E”, își propune Guvernul.

De astăzi, stare de urgență și în stânga Nistrului

Din data de 11 decembrie, regimul separatist de la Tiraspol a introdus starea de urgență economică în regiune. Decizia urmează să fie aprobată astăzi și de către așa zisul Soviet Suprem al autoproclamatei rmn.

Liderul pretinsei rmn, Vadim Krasnoselski, a declarat că probabilitatea întreruperii livrărilor de gaz este o problemă care ar „putea crea dificultăți”.

Săptămâna trecută, așa zisul minister al economiei  a declarat că, în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze, Tiraspolul nu va putea asigura funcționarea Centralei de la Cuciurgan după nici două luni.

Centrala este controlată de Moscova și este principalul furnizor de energie electrică pentru malul drept. Energia electrică este produsă cu gaze rusești pentru care nu se plătește. Totuși, Chișinăul își asigură între 60 și 80% din necesarul de consum anume din stânga Nistrului.