Calendar Ortodox, 28 februarie. Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman

Calendar Ortodox, 28 februarie. Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman Sursa: arhiva EVZ

Calendar Ortodox. În această lună, ziua a douăzeci şi opta, biserica ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman, cât și pe Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul.

Calendar Ortodox. Astăzi, 28 februarie, este sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodoxi. Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea pe 29 februarie în anii bisecți, iar în anii nebisecți, pe 28 februarie. Cine au fost cei trei sfinți sărbătoriți astăzi.

Calendar Ortodox. Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman

Cuviosul Ioan Casian s-a născut în provincia română Scythia Minor, în anul 360. A fost atras încă de mic de viață monahală. La vârstă de 17 ani, pleacă în Palestina împreună cu prietenul lui Gherman. Vor rămâne amândoi, timp de doi ani, într-o mănăstire din Betleem, unde se adâncesc în canonul vieții monahale, apoi părăsesc Palestina pentru Egipt, în dorința de a cunoaște viața și învățătura marilor asceți.

În ciuda hotărârii lor de a rămâne aici, după un timp îi aflăm, tot împreună, la Constantinopol, unde îl cunosc pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Văzând curăția sufletească în care trăiesc cei doi, acesta îl hirotoneste diacon pe Casian și preot pe Gherman, potrivit vârstei lor. Alături de el, Casian își va desăvârși pregătirea teologică, după cum mărturisește în scrierile sale: „Eu sunt ucenicul și opera lui Ioan”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În anul 405, cei doi merg la Roma, unde încearcă să-l apere pe Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului, care în anul 404 fusese exilat pentru a două oară. Se presupune că aici, la Roma, Gherman a trecut la cele veșnice. Hirotonit preot, Casian ajunge la Marsilia, unde în anul 415, întemeiază două mănăstiri, una pentru bărbați și altă pentru femei. Sfântul Ioan Casian este considerat întemeietorul monahismului în Franța și ocrotitorul Marsiliei. Se pare că aici a murit în jurul anului 435.

Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul

Vasile Mărturisitorul a trăit în vremea împăratului Leon al III-lea Isaurul (717-741 d. Hr.), marele iconoclast. Tot atunci și-a desfășurat activitatea misionară pentru creștini.

Sfântul Vasile Mărturisitorul a părăsit viața lumească la o vârstă fragedă. Acesta s-a dedicat propovăduirii Evangheliei și nevoințelor ascetice. La început trăia într-un schit, hrănindu-și sufletul cu darurile credinței și ale iubirii.

A devenit ucenicul Cuviosului Procopie Decapolitul care este prăznuit pe 27 februarie, cu numai o zi înainte de acesta.

A fost aspru persecutat pentru rezistența sa vehementă în lupta împotriva iconoclasmului și pentru apărarea curajoasă a învățăturii ortodoxe. A fost întemnițat și a suferit multe chinuri, împreună cu Procopie.

După ce a murit tiranul Leon Isaurul, Sfântul Vasile Mărturisitorul a fost eliberat și, întorcându-se în schitul său, și-a continuat luptele duhovnicești, până la mutarea sa la cele veșnice.

IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a venit cu câteva adăugiri:

Termenul de martyria (…) în Noul Testament este folosit în sensul de mărturisire, mărturie, declarație, certificare a adevărului, sinonim cu latinescul testimonium, -ii, martirul fiind cel care Îl mărturisea pe Hristos Domnul și depunea garanție a adevărului învățăturii prin sângele său, prin viața sa.

Nu trebuie să uităm, așadar, că, oricine Îl mărturisește pe Hristos este, pe lângă creștin, și martir.

Astăzi este, conform calendarului ortodox, dezlegare la ouă, lapte, brânză.