Evenimentul Zilei > International > Putin începe construirea a două super-submarine nucleare
Putin începe construirea a două super-submarine nucleare

Putin începe construirea a două super-submarine nucleare

Submarinele din clasa Yasen-M sunt cele mai scumpe și mai avensate din punct de vedere tehnic din cadrul marinei militare a Rusiei.

Luni a fost o zi „mare” pentru marina militară rusă, a estimat liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Trei șantiere navale au pus, simultan, pe chilă nu mai puțin de șase nave noi. Printre ele, și despre acest aspect s-a păstrat o oarecare discreție, și două submarine din clasa Yasen-M, al optulea și, respectiv al nouălea: Voronej și Vladivostok.

La fel ca submarinele lor gemene, Voronej și Vladivostok sunt construite la șantierul Sevmaș, în Severodinsk, în nordul Rusiei, oraș-port la Marea Albă.

„Marina a protejat întotdeauna ferm granițele Rusiei și astăzi, joacă un rol crucial, important în asigurarea securității rusești, este un gardian ferm al intereselor naționale, ajută la susținerea echilibrului strategic și stabilității globale”, a declarat președintele Vladimir Putin într-un discurs rostit la șantierul naval Zaliv din Kerci (Crimeea).

În timp ce șantierul Zaliv va construi două nave de desant, șantierul Severnaya din Sankt-Pétersbourg va construit două fregate noi iar șantierul Sevmaș va construi două submarine noi.

Potrivit liderului de la Kremlin,  Rusia a construit  200 de nave noi în ultimii opt ani.

Până în 2027, cel puțin 70% din flota marinei naționale vor fi nave moderne, a spus el.

Se pare că submarinele Voronej și Vladivostok vor fi puse la dispoziția forțelor navale în 2027 și, respectiv, 2029. Vor activa probabil în cadrul Flotei Nordului și Flotei Pacificului.

Cele două submarine vor fi echipate cu rachete de croazieră Kalibr și cu rachete hipersonice Zirkon.

„Astăzi am pus pe chilă nave dotate cu arme hipersonice, pe care se sprijină viitorul flotei submarine rusești”, a spus directorul general al companiei Sevmaș, Mihail Budnicenko, la ceremonie.

Rusia deține deja un submarin din clasa Yasen operational, Severodvinsk.

Prima navă modernizată din clasa Yasen-M, submarinul Kazan, face la ora actuală obiectul unor teste pe mare, în timp ce submarinele Novosibirsk, Kransoiarsk, Arhanghelsk, Perm și Ulianovsk se află în diferite faze de constructie.

Cinci dintre noile submarine vor servi în Flota Nordului. Cel mai probabil vor avea sediul la baza navală din Zapadnaia Lița, pe coasta Mării Barents, la mai puțin de 100 km de granița cu Norvegia.

Submarinele din clasa Yasen și din clasa Yasen-M sunt primele submarine polivalente, de a patra generație, pentru marina rusă. Sunt cele mai scumpe și mai avansate tehnic submarine ale flotei rusești.

Liderul de la Kremlin a promis în special să sprijine fabricile de armament din Crimeea, menționând că atunci când statul investește fonduri într-o companie privată, se așteaptă să primească o parte din acțiunile companiei în schimb, pentru a evita „cadouri guvernamentale pentru mâini private”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: