Marți, președintele rus Vladimir Putin a prezentat politica de descurajare a Rusiei, anunțând că aceasta îi permite să folosească arme nucleare ca răspuns la un atac convențional puternic care vizează guvernul sau infrastructura militară a țării, notează defensenews.com.

Prin includerea unui atac non-nuclear ca posibil declanșator al represaliilor nucleare rusești, documentul pare să deschidă Cutia Pandorei. E un semnal puternic de avertizare către SUA. Noua formulare reflectă preocuparea conducerii Federației Ruse cu privire  la dezvoltarea de către Statele Unite a unor arme convenționale capabile să distrugă obiective-cheie, precum instalații militare sau structuri guvernamentale.

Mai detaliat decât doctrina de apărare a Rusiei,  noul document trece în revistă toate  situațiilor care ar putea declanșa utilizarea armelor nucleare de către Rusia.  E vorba atât de folosirea armelor nucleare sau a altor arme de distrugere în masă împotriva Rusiei și aliaților săi, cât și de un atac inamic cu arme convenționale care amenință existența țării. În plus, documentul afirmă acum că Rusia ar putea folosi arsenalul său nuclear dacă primește „informații de încredere” despre lansarea unor rachete balistice care vizează teritoriul său sau al aliații săi și, de asemenea, în cazul „unui atac inamic asupra guvernului sau infrastructurii militare de importanță critică”.

E vorba, în primul rând, de acele instalații militarea a căror distrugere ar putea  duce la blocarea represaliilor nucleare rusești împotriva agresorului. Anul trecut, atât Moscova, cât și Washingtonul s-au retras din Tratatul privind forțele nucleare intermediare din 1987. Singurul acord de control al armelor nucleare care este în vigoare între SUA și Rusia este Noul Tratat START semnat în 2010 de președintele american Barack Obama și  președintele rus Dmitry Medvedev.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE